Vijesti

POTPISAN MEMORANDUM O SURADNJI TUŽITELJSTVA BOSNE I HERCEGOVINE I GENERALNOG TUŽILAŠTVA KRALJEVINE ŠPANIJE

01.10.2024. 12:44

Glavni tužitelj Tužiteljstva BiH, Milanko Kajganić i glavni tužitelj Kraljevine Španjolske, Alvaro Garcia Ortiz u Madridu su potpisali Memorandum o razumijevanju i suradnji između Tužiteljstva Bosne i Hercegovine i Generalnog tužilaštva Kraljevine Španije.

 

 POTPISAN MEMORANDUM O SURADNJI TUŽITELJSTVA BOSNE I HERCEGOVINE I GENERALNOG TUŽILAŠTVA KRALJEVINE ŠPANIJE

Ovaj dokument omogućit će unaprjeđenje međunarodne pravne pomoći i suradnju institucija u borbi protiv organiziranog kriminala, terorizma, trgovine opojnom drogom, trgovine oružjem, trgovine ljudima i krijumčarenja migranata, cyber kriminala, korupcije, pranja novca i drugih teških oblika kriminala koji predstavljaju ozbiljnu prijetnju vladavini prava.

Memorandumom je predviđeno i organiziranje aktivnosti radi jačanja i razvoja kapaciteta tužitelja i stručnog osoblja u oba tužiteljstva, kao i zajednički rad na naučnim istraživanjima, seminarima i konferencijama od zajedničkog interesa.

Dogovoreni zajednički ciljevi će se realizirati kroz razmjene informacija o stanju i trendovima kriminaliteta, razmjene informacija o pravnim sustavima i zakonodavstvu obje zemlje, konsultacije o pravnim pitanjima, zajednička istraživanja i stručne sastanke o temama koje su od interesa za tužiteljstva, međusobne posjete stručnjaka iz pojedinih oblasti radi unaprjeđenja znanja i razmjene iskustava, uspostavu radnih skupina za učinkovitiju suradnju, planiranje zajedničkih strategija, kao i zajedničkih istražnih timova i akcija.

Potpisivanje Memoranduma je organizirano u okviru projekta EU4JUSTICE, koji se realizuje uz financijsku potporu EU, sa ciljem usklađivanja pravosudnog sustava u Bosni i Hercegovini sa europskim standardima, a potpisivanju su nazočile i veleposlanice Bosne i Hercegovine u Kraljevini Španiji, kao i Kraljevine Španije u BiH, Nj.E. Vesna Andree-Zaimović  i NJ.E. Maria Molina Álvarez Toledo.



 


 Ispiši


www.tuzilastvobih.gov.ba