Vijesti

PREGLED VAŽNIJIH AKTIVNOSTI ZA SEDMICU OD 23.9. DO 27.9.2024. GODINE

27.09.2024. 13:22

U nastavku pogledajte pregled važnijih aktivnosti za sedmicu od 23.09. do 27.09.2024. godine. 

 

PREDLOŽEN PRITVOR ZA OSUMNJIČENOG JASIM ABDULKADIRA*

Tužilaštvo BiH uputilo je prijedlog za određivanje mjere pritvora za Jasim Abdulkadira, rođenog 1979. godine u Alepu, državljanina Sirije i R Turske. Pritvor je predložen iz razloga opisanih u članu 132. stav 1. tačka a) ZKP-a BiH.

Navedeni osumnjičeni se tereti za krivično djelo krijumčarenje ljudi iz člana 189. KZ-a BiH.


GLAVNI TUŽILAC SASTAO SE SA ZVANIČNICIMA GLAVNOG INSPEKTORATA OS BiH

Na sastanku je razgovarano o zajedničkoj saradnji dviju institucija u jačanju vladavine prava, borbi protiv nezakonitosti i procesuiranju počinjenih krivičnih djela.

Istaknuta je potreba saradnje u borbi protiv korupcije, terorizma, zloupotreba u procesima javnih nabavki, kao i poštivanju odredbi Zakona o ravnopravnosti spolova i sprečavanju i sankcionisanju pojava povezanih sa izazivanjem rasne, nacionalne ili vjerske mržnje ili netrpeljivosti.

Takođe, razgovarano je i o saradnji u procesuiranju krivičnih djela protiv oružanih snaga, a koja su u nadležnosti Tužilaštva BiH.


PODIGNUTA OPTUŽNICA PROTIV ZELJKOVIĆ RADENKA zv. RADA* ZBOG KRIVIČNOG DJELA POMOĆ UČINITELJU POSLIJE UČINJENOG KRIVIČNOG DJELA IZ ČLANA 232. STAV 3. U VEZI SA STAVOM 1. KZ-a BiH I FALSIFIKOVANJE ISPRAVE IZ ČLANA 347. STAV 1. KZ-a RS



Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv Zeljković Radenka, zv. „Rada“, rođenog 1974. godine u Banja Luci, državljanin BiH, jer postoji osnovana sumnja da je učinio krivično djelo pomoć učinitelju poslije učinjenog krivičnog djela iz člana 232. stav 3. u vezi sa stavom 1. KZ-a BiH i falsifikovanje isprave iz člana 347. stav 1. KZ-a RS.

 


 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba