Вијести

ГЛАВНИ ТУЖИЛАЦ ПРИ МРМКС-у У ПОСЈЕТИ ТУЖИЛАШТВУ БОСНЕ И ХЕРЦЕГОВИНЕ

24.09.2024. 12:37

Главни тужилац Тужилаштва БиХ, Миланко Кајганић и званичници Посебног одјела за ратне злочине, састали су се са главним тужиоцем при МРМКС-у, Sergeom Brammertzom и његовим сарадницима.

 

 ГЛАВНИ ТУЖИЛАЦ ПРИ МРМКС-у У ПОСЈЕТИ ТУЖИЛАШТВУ БОСНЕ И ХЕРЦЕГОВИНЕ

На састанку је разговарано о раду и активностима Тужилаштва БиХ у процесуирању предмета ратних злочина, остваривању регионалне сарадње у борби против некажњености ратних злочина, тражењу несталих лица, сарадњи са удружењима жртава и оштећених из цијеле БиХ и другим темама из области дјелокруга рада Тужилаштва БиХ и Тужилаштва при МРМКС-у.

Званичници Тужилаштва БиХ упознали су тужиоца Brammertza са планом и динамиком рада на предметима, подизања оптужница и доношења тужилачких одлука у предметима ратних злочина до краја 2024. године, као и са активностима на реализацији Државне стратегије за рад на предметима ратних злочина и уступања мање сложених предмета на процесуирање тужилаштвима оба ентитета и Брчко дистрикта БиХ.

Једна од тема састанка односила се и на сарадњу тужилаштва региона у раду на предметима гдје су званичници Тужилаштва БиХ замолили тужиоца Brammertza и његову канцеларију да помогне у даљем процесуирању предмета у којима је из процесних или других разлога дошло до застоја у раду, с обзиром да је Тужилаштво БиХ заинтересовано за потпуно одвијање регионалне сарадње како би се спријечила некажњивост ратних злочина у региону, а нарочито предмета против лица која спадају у стандардну ознаку “А”, добијену од Тужилаштва при МКСЈ-у, а у којима се осумњичени или оптужени крију од изручења у земљама регије.

Тужилаштво БиХ и Посебни одјел за ратне злочине истичу  пуну опредијељеност за борбу против некажњености ратних злочина у наредном периоду, уз подршку Тужилаштва при МРМКС-у, као међународне институције и истинског партнера у овој области.



 


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba