Vijesti

GLAVNI TUŽITELJ I DUŽNOSNICI POSEBNOG ODJELA ZA RATNE ZLOČINE NA KONFERENCIJI U PODGORICI

18.09.2024. 13:36

Izaslanstvo Tužiteljstva BiH, na čelu sa glavnim tužiteljem Milankom Kajganićem, sudjeluje na regionalnoj konferenciji tužitelja za ratne zločine koja se, u organizaciji Vrhovnog državnog tužilaštva Crne Gore, uz podršku EU i UNDP-a, održava u Podgorici.

 

 GLAVNI TUŽITELJ I DUŽNOSNICI POSEBNOG ODJELA ZA RATNE ZLOČINE NA KONFERENCIJI U PODGORICI

Na konferenciji sudjeluje i glavni tužitelj pri MRMKS-u, Serge Brammertz, sa svojim suradnicima.

Teme konferencije odnose se na regionalnu suradnju tužitelja u radu na predmetima ratnih zločina, mogućnost razmjene dokaza, pristup svjedocima i dokazima, postupanje po zamolnicama, kao i modalitete zajedničke borbe protiv nekažnjenosti ratnih zločina, prouzrokočene nedostupnošću osumnjičenih ili optuženih osoba koje se nalaze u zemljama regiona.

Tužiteljstvo BiH smatra regionalnu suradnju bitnim instrumentom u oblasti rada na predmetima ratnih zločina, s obzirom da je u Tužiteljstvu BiH u predmetima u fazi prijave i istrage, sredinom ove godine, evidentirano 115 KTRZ predmeta sa 344 nedostupne osobe od kojih je 40 osoba standardne oznake “A”, a većina ovih osoba nalazi se u zemljama regiona.

Na konferenciji je razgovarano i o mogućnostima ustupanja predmeta, sukladno memorandumima i sporazumima o suradnji, kao i procesuiranju zločina seksualnog nasilja u ratu, a sve sa ciljem da počinjeni ratni zločini ne ostanu nekažnjeni.

 


 Ispiši


www.tuzilastvobih.gov.ba