Vijesti

PREGLED VAŽNIJIH AKTIVNOSTI ZA SEDMICU OD 26.8. DO 30.8.2024. GODINE

30.08.2024. 14:46

U nastavku pogledajte pregled važnijih aktivnosti za sedmicu od 26.08. do 30.08.2024. godine.    

 

 

 

PODIGNUTA OPTUŽNICA PROTIV OZDEMIR BATUHAN*

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv Ozdemir Batuhan, rođenog 1999. godine u mjestu Denizli, R Turska, državljanina R Turske, nalazi se u pritvoru, a koji se tereti da je radnjama opisanim u optužnici počinio krivično djelo krijumčarenje ljudi iz člana 189. stav 4. u vezi stava 1. KZ-a BiH, a sve u vezi sa članom 26. i 29. istog Zakona.



PREDLOŽENE MJERE ZABRANE ZA OSUMNJIČENOG ZA KRIVIČNO DJELO KRIJUMČARENJA*


Dežurni tužilac Tužilaštva BiH uputio je prema Sudu BiH prijedlog za određivanje mjera zabrane za osumnjičenog Božić Dragana, rođenog 1988. godine, državljanina R Srbije. Predložene su mjere zabrane iz člana 126. stav 1. i 2. i člana 132a. stav 1. tačka d) ZKP-a BiH. Osumnjičeni je pod istragom jer je dana 24.8., prilikom kontrole u okolini Bijeljine, utvrđeno da isti prevozi veću količinu računarske opreme bez potebne carinske dokumentacije te se sumnjiči da je počinio krivično djelo – krijumčarenje iz člana 214. stav 1. KZ-a BiH.



DEŽURNI TUŽILAC IZAŠAO NA UVIĐAJ POVODOM PADA HELIKOPTERA OS BiH


Dana 28.8. Tužilaštvo BiH obaviješteno je od PU Konjic o padu helikoptera OS BiH na lokalitetu Buturović Polja. Dežurni tužilac uputio se na mjesto događaja gdje će se preduzeti svi potrebni koraci, kao i uviđaj, nakon čega će biti poznato više informacija.



IZVRŠEN PROCES EKSHUMACIJE U BRATUNCU


Na lokalitetu Blječeva, općina Bratunac, 27. i 28.08. izvršena je ekshumacija po zahtjevu Tužilaštva BiH i naredbi Suda BiH. Na navedenom lokalitetu nisu pronađeni posmrtni ostaci.




PRIJEDLOG PRITVORA ZA OSUMNJIČENOG ZA NEOVLAŠTENI PROMET OPOJNIH DROGA*

Dežurni tužilac uputio je prema Sudu BiH prijedlog za određivanje mjere pritvora za osumnjičenog Halilović Ahmeda, rođenog 1997. godine, iz razloga opisanih u članu 132. tačka v) ZKP-a BiH. Navedenog osumnjičenog tužilaštvu su predali pripadnici FUP-a a osumnjičen je za krivično djelo neovlaštenog prometa opojnim drogama iz člana 195. Krivičnog zakona BiH.





 


 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba