Vijesti

PREGLED VAŽNIJIH AKTIVNOSTI ZA SEDMICU OD 05.8. DO 9.8.2024. GODINE

09.08.2024. 13:57

U nastavku pogledajte pregled važnijih aktivnosti za sedmicu od 05.08. do 09.08.2024. godine.

POTVRĐENA OPTUŽNICA U PREDMETU ZORAN KALINIĆ* I DR.

Tužilaštvo BiH je informisano da je potvrđena optužnica Tužilaštva u predmetu protiv Zorana Kalinića i dr., kojom se, ukupno 15 fizičkih i 6 pravnih lica (privatnih visokoškolskih ustanova), terete da su radnjama opisanim u optužnici počinili krivična djela udruživanja radi činjenja krivičnih djela, zloupotrebu službenog položaja ili ovlaštenja, nedopuštenu trgovinu, krivotvorenje službenih isprava i druga povezana krivična djela.

 

PREDLOŽENO PRODUŽENjE MJERE PRITVORA ZA DVOJICU OSUMNjIČENIH U PREDMETU ZORAN GALIĆ* I DR.

 Tužilaštvo BiH uputilo je prema Sudu BiH prijedlog za produženje mjere pritvora u trajanju od dva mjeseca za osumnjičene Milović Blagoja (1981) i Bago Ivicu (1979), iz razloga opisanih u članu 132. stav 1. tačke a) i b) ZKP-a BiH.

 Osumnjičeni se terete za krivična djela organizirani kriminal iz člana 250. KZ-a BiH, zloupotrebu položaja ili ovlasti iz člana 220. KZ-a BiH, krijumčarenje iz člana 214. KZ-a BiH, povredu tajnosti postupka iz člana 237. KZ-a BiH, nedozvoljen promet akciznih proizvoda iz člana 210a. KZ-a BiH i davanje dara i drugih oblika koristi iz člana 218. KZ-a BiH.

 

PREDLOŽENO PRODULJENJE MJERE PRITVORA ZA OSUMNJIČENOG GOJKA OSTOJIĆA*

 Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine uputilo je prijedlog za produljenje mjere pritvora za još dva mjeseca prema osumnjičenom Gojku Ostojiću, rođenom 1977. godine u Nikšiću, a koji je izručen Bosni i Hercegovini iz Republike Češke.

Mjera pritvora predložena je iz razloga propisanih člankom 132. stavak 1. točke a) ZKP-a BiH.

Osumnjičeni je pod istragom u predmetu “Bojan Cvijetić i dr.”, zbog postojanja utemeljene sumnje da je počinio kazneno djelo organizirani kriminal iz članka 250. stavak 2. KZ-a BiH, u svezi s kaznenim djelom neovlašteni promet opojnim drogama iz članka 195. stavak 1. KZ-a BiH.

 

NA PODRUČJU ILIJAŠA PROVEDENA EKSHUMACIJA

Na lokalitetu Žerovanje, kod Ilijaša, proveden je proces ekshumacije i potrage za posmrtnim ostacima više osoba. Nisu pronađeni posmrtni ostaci na navedenom lokalitetu.

 

NA PODRUČJU USTIKOLINE PROVEDENA EKSHUMACIJA

Na području Ustikoline, na lijevoj obali rijeke Drine, proveden je proces ekshumacije. Posmrtni ostaci žrtava iz proteklog rata nisu pronađeni.


 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba