Вијести

ПРЕГЛЕД ВАЖНИЈИХ АКТИВНОСТИ ЗА СЕДМИЦУ ОД 22.7. ДО 26.7.2024. ГОДИНЕ

26.07.2024. 14:01

У наставку погледајте преглед важнијих активности за седмицу од 22.7. до 26.7.2024. године.

 

 

ОПТУЖЕНИ ЗА ОРГАНИЗОВАНИ КРИМИНАЛ ИЗРУЧЕН ИЗ СР ЊЕМАЧКЕ


Тужилаштво Босне и Херцеговине упутило је приједлог за одређивање мјере притвора према оптуженом Нинковић Давору, рођеном 1980. године у Сарајеву, који је изручен Босни и Херцеговини из СР Њемачке. Оптужени се у предмету Данило Цицовић и др. терети за кривична дјела организирани криминал из члана 250. КЗ-а БиХ а у вези са кривичним дјелом тешка крађа из члана 287. став (1), тачка а) КЗ-а ФБиХ, као и другим  кривичним дјелима.



НА ПОДРУЧЈУ БРЧКО ДИСТРИКТА ПРОВЕДЕНА ЕКСХУМАЦИЈА


На локалитету села Вучиловац, у Брчко дистрикту БиХ, проведен је процес ексхумације.  Нису пронађени посмртни остаци на наведеном локалитету.




ПРЕДЛОЖЕН ПРИТВОР ЗА ОСУМЊИЧЕНОГ ЗЕЉКОВИЋ РАДЕНКА

Тужилаштво Босне и Херцеговине упутило је приједлог за одређивање мјере притвора за осумњиченог Зељковић Раденка, рођеног 1974. године у Бањалуци. Притвор је предложен из разлога описаних у члану 132. став 1. тачке а) и в) ЗКП-а БиХ.
Осумњичени се терети за кривична дјела помоћ починиоцу послије учињеног кривичног дјела из члана 232. став 1. и 2. Кривичног закона Босне и Херцеговине и кривичног дјела фалсификовање исправе из члана 347. Кривичног закона Републике Српске.





ПРВОСТЕПЕНО ОКОНЧАН ПРЕДМЕТ ЗА ИЗАЗИВАЊЕ НАЦИОНАЛНЕ, РАСНЕ И ВЈЕРСКЕ МРЖЊЕ, РАЗДОРА И НЕТРПЕЉИВОСТИ


Оптужница у предмету подигнута је 27.2. ове године. Током доказног поступка тужилаштво позвало четири свједока и једног стручног вјештака и приложило око 20 материјалних доказа. Суд БиХ је 25.7.2024. године изрекао пресуду којом је Самир Нукић, рођен 2002. године у Бихаћу, осуђен на условну казну затвора од 3 мјесеца, која се неће извршити ако у наредне три године не почини ново кривично дјело.

Пресуда је првостепена и на њу постоји могућност жалбе, о чему ће тужилаштво донијети одлуку након пријема писаног отправка пресуде.

Самир Нукић оптужен је за кривично дјело из члана 145а. КЗ БиХ  и терети се да је, средином прошле године, за вријеме обиљежавања трагичног страдања осморо дјеце у Витезу, која су 1993. године убијена експлозијом гранате на игралишту, јавним објавама на друштвеној мрежи упућивао псовке и изразе мржње према страдалој дјеци хрватске националности.




ПРЕДЛОЖЕНЕ МЈЕРЕ ЗАБРАНЕ ЗА ОСУМЊИЧЕНОГ КУРБЕГОВИЋ ХАРИСА


Тужилаштво Босне и Херцеговине упутило је приједлог за одређивање мјера забране за осумњиченог Курбеговић Хариса, рођеног 1998. године у Санском Мосту. Предложено је одређивање мјера забране дефинисаних у члану 126. став 2. и члану 126а. став 1. тачке д) и ц) ЗКП-а БиХ.

Осумњичени се терети за кривично дјело спречавање службеног лица у вршењу службене радње из члана 241а. став 2. у вези са ставом 1. КЗ-а БиХ.
 


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba