Vijesti

PREGLED VAŽNIJIH AKTIVNOSTI ZA SEDMICU OD 22.7. DO 26.7.2024. GODINE

26.07.2024. 14:01

U nastavku pogledajte pregled važnijih aktivnosti za sedmicu od 22.7. do 26.7.2024. godine.

 

OPTUŽENI ZA ORGANIZOVANI KRIMINAL IZRUČEN IZ SR NJEMAČKE


Tužilaštvo Bosne i Hercegovine uputilo je prijedlog za određivanje mjere pritvora prema optuženom Ninković Davoru, rođenom 1980. godine u Sarajevu, koji je izručen Bosni i Hercegovini iz SR Njemačke. Optuženi se u predmetu Danilo Cicović i dr. tereti za krivična djela organizirani kriminal iz člana 250. KZ-a BiH a u vezi sa krivičnim djelom teška krađa iz člana 287. stav (1), tačka a) KZ-a FBiH, kao i drugim  krivičnim djelima.



NA PODRUČJU BRČKO DISTRIKTA PROVEDENA EKSHUMACIJA

Na lokalitetu sela Vučilovac, u Brčko distriktu BiH, proveden je proces ekshumacije.  Nisu pronađeni posmrtni ostaci na navedenom lokalitetu.




PREDLOŽEN PRITVOR ZA OSUMNJIČENOG ZELJKOVIĆ RADENKA


Tužilaštvo Bosne i Hercegovine uputilo je prijedlog za određivanje mjere pritvora za osumnjičenog Zeljković Radenka, rođenog 1974. godine u Banjaluci. Pritvor je predložen iz razloga opisanih u članu 132. stav 1. tačke a) i v) ZKP-a BiH.

Osumnjičeni se tereti za krivična djela pomoć počiniocu poslije učinjenog krivičnog djela iz člana 232. stav 1. i 2. Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine i krivičnog djela falsifikovanje isprave iz člana 347. Krivičnog zakona Republike Srpske.





PRVOSTEPENO OKONČAN PREDMET ZA IZAZIVANJE NACIONALNE, RASNE I VJERSKE MRŽNJE, RAZDORA I NETRPELJIVOSTI


Optužnica u predmetu podignuta je 27.2. ove godine. Tokom dokaznog postupka tužilaštvo pozvalo četiri svjedoka i jednog stručnog vještaka i priložilo oko 20 materijalnih dokaza. Sud BiH je 25.7.2024. godine izrekao presudu kojom je Samir Nukić, rođen 2002. godine u Bihaću, osuđen na uslovnu kaznu zatvora od 3 mjeseca, koja se neće izvršiti ako u naredne tri godine ne počini novo krivično djelo.

Presuda je prvostepena i na nju postoji mogućnost žalbe, o čemu će tužilaštvo donijeti odluku nakon prijema pisanog otpravka presude.

Samir Nukić optužen je za krivično djelo iz člana 145a. KZ BiH  i tereti se da je, sredinom prošle godine, za vrijeme obilježavanja tragičnog stradanja osmoro djece u Vitezu, koja su 1993. godine ubijena eksplozijom granate na igralištu, javnim objavama na društvenoj mreži upućivao psovke i izraze mržnje prema stradaloj djeci hrvatske nacionalnosti.


PREDLOŽENE MJERE ZABRANE ZA OSUMNJIČENOG KURBEGOVIĆ HARISA

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine uputilo je prijedlog za određivanje mjera zabrane za osumnjičenog Kurbegović Harisa, rođenog 1998. godine u Sanskom Mostu. Predloženo je određivanje mjera zabrane definisanih u članu 126. stav 2. i članu 126a. stav 1. tačke d) i c) ZKP-a BiH.

Osumnjičeni se tereti za krivično djelo sprečavanje službene osobe u vršenju službene radnje iz člana 241a. stav 2. u vezi sa stavom 1. KZ-a BiH.




 


 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba