Vijesti

INFORMACIJA O RJEŠAVANJU PREDMETA RATNIH ZLOČINA

26.07.2024. 08:16

U nastavku pogledajte informaciju o rješavanju predmeta ratnih zločina za razdoblje od 01.01.- 30.06.2024. godine.

 

INFORMACIJA O RJEŠAVANJU PREDMETA RATNIH ZLOČINA

 

KTRZ - Konkretno kazneno djelo i počinitelj – ratni zločin

Podignuto optužnica: 1 optužnica protiv 1 osobe

Obustava istraga: 2 predmeta protiv 35 osoba

Neprovođenje istrage: 4 predmeta protiv 101 osobe

Ustupljeno na kazneno postupanje drugom tužiteljstvu: 3 predmeta, 8 osoba

Ukupno riješeno KTRZ predmeta na koncu izvještajnog razdoblja: 14 predmeta, 274 osobe

 

Neriješeno KTRZ predmeta na koncu izvještajnog razdoblja: 241 predmet, 2517 osoba.

 

KTARZ - Neodredivo kazneno djelo ili počinitelj – ratni zločin, ukupno riješeno: predmeta

Neprovođenje istrage: 54 predmeta

Riješeno na drugi način: 73 predmeta

Prešlo u KTRZ predmet: 2 predmeta

Preneseno na drugo tužiteljstvo: 2 predmeta

 

Neriješeno na koncu izvještajnog razdoblja: 990 predmeta

 

KTNRZ - Konkretno kazneno djelo s nepoznatim počiniteljem – ratni zločin, ukupno riješeno:  predmeta

Neprovođenje istrage: 1 predmet

Obustava istrage: 1 predmet

Riješeno na drugi način: 8 predmeta

Prešlo u KTRZ predmet: 1 predmet

Preneseno na drugo tužiteljstvo: 21 predmet

 

Neriješeno na koncu izvještajnog razdoblja: 247 predmeta


I dalje nedostupna jedna ili više osoba u 115 KTRZ predmeta, od toga 40 osoba su osobe oznake “A”.

 

Ukupno neriješenih osoba “A” u TBiH: 127 osoba u 49 KTRZ predmeta. Tužiteljstvo BiH je ukupno završilo na različite načine 682 osobe oznake “A”, a od tog broja ustupljeno na postupanje drugim tužiteljstvima je 337 osoba.

 

Realizacija Strateškog cilja I i IV Revidirane državne strategije za rad na predmetima ratnih zločina (Revidirana državna strategija), u smislu ostvarenja cilja procesuiranja najsloženijih i najprioritetnijih predmeta ratnih zločina pred Sudom BiH i Tužiteljstvom BiH, se ogleda prije svega u analizi svih KTRZ predmeta te određenja prioritetnih predmeta i izdavanja obvezujućih uputa glavnog tužitelja Tužiteljstva BiH za postupanje u KTRZ, KTARZ i KTNRZ predmetima za 2024. godinu.

Ovim postupanjem se teži ostvarenju cilja postupanja i okončanja što više predmeta, a sve u rokovima produženja važenja Revidirane državne strategije.

 

U prvoj polovici 2024. godine Tužiteljstvo BiH je uspješno realiziralo Strateški cilj II Revidirane državne strategije, a koji se tiče pristupa podatcima sadržanim u Centraliziranoj evidenciji i ostalim podatcima vezanim za predmete ratnih zločina, s ciljem unaprjeđenja učinkovitosti procesuiranja predmeta ratnih zločina u svim tužiteljstvima u BiH. Tužiteljstvo BiH, na zahtjev tužiteljstava u entitetima i Brčko distriktu BiH, podatke iz ove evidencije dostavlja u roku od 8 dana od dana podnošenja zahtjeva.

 

Tijekom 2024. godine izvršen je pregled složenosti svih KTRZ predmeta s ciljem prioritetnog procesuiranja složenijih predmeta ratnih zločina od strane Tužiteljstva BiH, a sve sukladno odredbama Revidirane državne strategije, čime se značajno doprinijelo realizaciji Strateškog cilja III u Posebnom odjelu za ratne zločine. Na polugodišnjoj razini izvršeno je ažuriranje svih KTRZ predmeta, KTARZ i KTNRZ predmeta radi lakšeg praćenja rada na navedenim predmetima i određivanja prioriteta. O ovim predmetima i detaljnim podatcima Tužiteljstvo BiH je obavijestilo Stalno povjerenstvo za učinkovitost i kvalitet tužiteljstava Visokog sudbenog i tužiteljskog vijeća BiH (dalje: Stalno povjerenstvo VSTV-a BiH) i Nadzorno tijelo za praćenje provedbe Revidirane državne strategije.

 

Ostvarenje Strateškog cilja VII Revidirane državne strategije, koji se odnosi na regionalnu suradnju u izvještajnom razdoblju, ogleda se prije svega u sastancima rukovoditelja i postupajućih tužitelja iz Tužiteljstva BiH sa tužiteljima iz regije, sve u cilju postupanja u određenim predmetima ratnih zločina.

 

Mehanizmi unaprjeđenja regionalne suradnje su bili tema 5 sastanka Nadzornog tijela za praćenje provedbe Revidirane državne strategije za rad na predmetima ratnih zločina, održanog u srpnju 2024. godine, na kojem su sudjelovali i predstavnici Tužiteljstva BiH, kojom prigodom se težilo iznalaženju načina da se unaprijedi regionalna suradnja, posebno u predmetima Posebnog odjela za ratne zločine Tužiteljstva BiH u kojima su evidentirane nedostupne osobe, a koji predmeti su u fazi istrage ili prijave. Zaključno sa 30.06.2024. godine ukupan broj otvorenih predmeta (faza istraga prijava) u kojima su evidentirane nedostupne osobe je 115 KTRZ predmeta sa 344 nedostupne osobe, od kojih je 40 osoba haške oznake “A”.

 

U svezi toga, u ožujku 2024. godine izvršena je cjelokupna analiza svih 115 KTRZ predmeta u fazi istrage i prijave u kojima su evidentirane nedostupne osobe. Ovom analizom i pregledom predmeta ne samo što se utvrdio broj predmeta koji su podobni za ustupanje u zemlje regije, nego se željelo ukazati da tužitelji Posebnog odjela za ratne zločine TBiH postupaju u navedenim predmetima bez obzira što postoji nedostupna jedna ili više osoba u tim predmetima i bez obzira što po nekim upućenim zamolnicama u tim predmetima još nije postupljeno, uzimajući u obzir činjenicu da u pojedinim predmetima postoje osumnjičene dostupne i nedostupne osobe pravosuđu BiH.

Tužiteljstvo BiH obavještava Tužiteljstvo Međunarodnog rezidualnog mehanizma za međunarodne kaznene sudove (Tužiteljstvo MRMKS-a) o svim upućenim zamolnicama za međunarodnu pravnu pomoć i zamolnicama koje su u nadležne institucije zemalja regije upućene putem zaključenih protokola, te Tužiteljstvo MRMKS-a pruža asistenciju Tužiteljstvu BiH u što boljoj realizaciji navedenih zamolnica.

 

Do polovice 2024. godine održano je više sastanaka predstavnika Tužiteljstva MRMKS-a i predstavnika Tužiteljstva BiH i tužitelja. Održani su sastanci sa svim tužiteljima Posebnog odjela za RZ koji postupaju u prioritetnim predmetima kako bi pružili svu potrebnu potporu u pitanju prikupljanja dokumentacije, pitanju mjera zaštićenih svjedoka, dobivanja neredigiranih transkripata i drugih okolnosti koje se odnose na davanje mišljenja o djelovanjima određenih formacija, a što se vodi kao utvrđena činjenica u haškim presudama[1]. Nadalje, održan je i sastanak predstavnika Tužiteljstva MRMKS-a sa glavnim tužiteljem i rukovoditeljem, na kojem su zapravo izvijestili Tužiteljstvo BiH o stanju predmeta RZ u entitetima i spremnosti tužiteljstava u BiH za postupanje u eventualno još predmeta koji bi se ustupili iz TBiH u entitete (s obzirom da su u TBiH ostali samo najsloženiji KTRZ predmeti, ali stalnim radom na KTARZ i KTNRZ predmetima dolazi do prelaska istih u KTRZ upisnik i često se takvi predmeti ustupaju na kazneno postupanje entitetskim tužiteljstvima i Tužiteljstvu BD BiH). Nakon sudjelovanja predstavnika Tužiteljstva MRMKS-a na sastanku Nadzornog tijela početkom srpnja 2024. godine, održan je i sastanak sa predstavnicima Tužiteljstva BiH.

 

 

U cilju postupanja po Strateškoj mjeri VIII zaštite i podrške žrtvama i svjedocima Revidirane državne strategije u izvještajnom razdoblju, pored stalne asistencije Tužiteljstva BiH po pitanju zaštite svjedoka koji svjedoče u predmetima ratnih zločina koji se vode pred pravosuđem u zemljama regije, predstavnici Tužiteljstva BiH sudjeluju u projektu Visokog sudbenog i tužiteljskog vijeća BiH (VSTV BiH) i OESS-a BiH koji se bavi praćenjem rada na predmetima ratnih zločina na način da je  formirano koordinaciono tijelo za unaprjeđenje suradnje odjela za podršku svjedocima u sudovima i tužiteljstvima u cijeloj BiH.  

 

Glavni tužitelj i rukovoditelj Posebnog odjela za ratne zločine Tužiteljstva BiH redovito vrše nadzor nad provedbom odredaba Revidirane državne strategije te izvještavaju o radu na predmetima ratnih zločina Nadzorno tijelo za praćenje provedbe Revidirane državne strategije i Stalno povjerenstvo VSTV-a BiH.

 

Sukladno odredbama Revidirane državne strategije i Aneksa B Tužiteljstvo BiH je izvršilo neophodne provjere i sačinilo zbirnu ažuriranu informaciju o predmetima u kojima su evidentirane osobe sa dodijeljenom oznakom “A” od tužitelja Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju („standardnu oznaku A – dovoljno dokaza“). Sukladno zaključcima VSTV-a BiH, informacije o predmetima u kojima su evidentirane osobe sa oznakom “A” Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine redovito dostavlja Stalnom povjerenstvu VSTV-a BiH.

U nastavku je tabelarni prikaz statusa osoba oznake “A” u entitetskim tužiteljstvima i Tužiteljstvu Brčko distrikta BiH te Tužiteljstvu BiH, zaključno sa 30.06.2024. godine.



[1] S ciljem postupanja po Strateškom cilju V  koji se ogleda u ujednačavanju sudske prakse u predmetima ratnih zločina kako bi se osigurala pravna sigurnost i jednakost građana pred zakonom.

 

Pregled i tabelu možete pogledati na ovom LINKU.


 Ispiši


www.tuzilastvobih.gov.ba