Вијести

ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА ПРОТИВ ЈЕДНОГ ЛИЦА ЗА РАТНИ ЗЛОЧИН У ЈОШАНИЦИ КОД ФОЧЕ

23.07.2024. 09:34

Тужилаштво БиХ подигло је оптужницу против:

 

ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА ПРОТИВ ЈЕДНОГ ЛИЦА ЗА РАТНИ ЗЛОЧИН У ЈОШАНИЦИ КОД ФОЧЕ

- Исић Амела, рођеног 1972. године у Вишеграду, настањен у Шведској, држављанин БиХ и Краљевине Шведске.

Оптужени се терети да је, за вријеме рата и оружаног сукоба у БиХ, у својству припадника батаљона “Ватра” Вишеградске бригаде АР БиХ, поступао супротно одредбама Женевских конвенција о заштити цивилних лица за вријеме сукоба. У оптужници се наводи да је оптужени, заједно са другим припадницима АР БиХ, крајем 1992. године, учествовао у нападу на село Јошаница у општини Фоча, као и околне засеоке, настањене углавном цивилним становништвом српске националности.

Приликом напада убијено је 56 лица српске националности, 10 лица је рањено, а куће и помоћни објекти уништени и запаљени.

Оптужени Исић терети се да је са другим припадницима АР БиХ, лично и директно, учествовао у убиствима више жртава у нападнутим селима.

Оптужени се терети за кривична дјела ратни злочин против цивилног становништва из члана 173. став 1. тачка а), ц) и ф) КЗ-а БиХ, организирање групе људи и подстрекавање на учињење кривичних дјела геноцида, злочина против човјечности и ратних злочина из члана 176. став 2. КЗ-а БиХ и повреде закона или обичаја ратовања из члана 179. став 1. и  2. тачка б) КЗ-а БиХ.

Наводе оптужбе тужилаштво ће доказивати позивањем око 160 свједока, једног стручног вјештака и прилагањем више стотина доказних материјала.
 


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba