Vijesti

PODIGNUTA OPTUŽNICA PROTIV JEDNE OSOBE ZA RATNI ZLOČIN U JOŠANICI KOD FOČE

23.07.2024. 09:34

Tužiteljstvo BiH podiglo je optužnicu protiv:

 

PODIGNUTA OPTUŽNICA PROTIV JEDNE OSOBE ZA RATNI ZLOČIN U JOŠANICI KOD FOČE

- Isić Amela, rođenog 1972. godine u Višegradu, nastanjen u Švedskoj, državljanin BiH i Kraljevine Švedske.

Optuženi se tereti da je, za vrijeme rata i oružanog sukoba u BiH, u svojstvu pripadnika bataljona “Vatra” Višegradske brigade AR BiH, postupao protivno odredbama Ženevskih konvencija o zaštiti civilnih osoba za vrijeme sukoba. U optužnici se navodi da je optuženi, zajedno sa drugim pripadnicima AR BiH, koncem 1992. godine sudjelovao u napadu na selo Jošanica u općini Foča, kao i okolne zaseoke, nastanjene uglavnom civilnim pučanstvom srpske nacionalnosti.

Prigodom napada ubijeno je 56 osoba srpske nacionalnosti, 10 osoba je ranjeno, a kuće i pomoćni objekti uništeni i zapaljeni.

Optuženi Isić tereti se da je sa drugim pripadnicima AR BiH, osobno i izravno, sudjelovao u ubojstvima više žrtava u napadnutim selima.

Optuženi se tereti za kaznena djela ratni zločin protiv civilnog pučanstva iz članka 173. stavak 1. točka a), c) i f) KZ-a BiH, organiziranje grupe ljudi i poticanje na počinjenje kaznenih djela genocida, zločina protiv čovječnosti i ratnih zločina iz članka 176. stavak 2. KZ-a BiH i povrede zakona ili običaja ratovanja iz članka 179. stavak 1. i  2. točka b) KZ-a BiH.

Navode optužbe tužiteljstvo će dokazivati pozivanjem oko 160 svjedoka, jednog stručnog vještaka i prilaganjem više stotina dokaznih materijala. 


 Ispiši


www.tuzilastvobih.gov.ba