Вијести

ПРЕГЛЕД ВАЖНИЈИХ АКТИВНОСТИ ЗА СЕДМИЦУ ОД 15.7. ДО 19.7.2024. ГОДИНЕ

19.07.2024. 13:23

ТУЖИЛАШТВО БиХ ДОНИЈЕЛО ОБАВЕЗУЈУЋЕ УПУТСТВО О ПРИМЈЕНИ СМЈЕРНИЦА ВСТС-а БиХ О ОБЈАВИ СУДСКИХ И ТУЖИЛАЧКИХ ОДЛУКА, АКАТА И ИНФОРМАЦИЈА О ПРЕДМЕТИМА

 

ПРЕГЛЕД ВАЖНИЈИХ АКТИВНОСТИ ЗА СЕДМИЦУ ОД 15.7. ДО 19.7.2024. ГОДИНЕ

Након што је ВСТС БиХ усвојио текст Смјерница за објављивање судских и тужилачких одлука, аката и информација о предметима и Упутства за анонимизацију, главни тужилац је донио Обавезујуће упутство о примјени смјерница.

Овим упутством регулише се процес објаве анонимизираних оптужница и тужилачких одлука, као и динамика дневних и периодичних медијских објава како би се у потпуности испоштовали принципи транспарентности правосудне институције, те истовремено заштитили подаци који су битни у циљу рада на тужилачким предметима.

Упутство доступно на линку.



ОПТУЖЕНИ ЗА ПОРЕСКУ УТАЈУ, НАКОН СПОРАЗУМНОГ ПРИЗНАЊА КРИВИЦЕ, ОСУЂЕНИ НА КАЗНУ ЗАТВОРА И НОВЧАНУ КАЗНУ

Оптужени Фарук Смака (1958) и Армин Пачариз (1989) рођени у Какњу, држављани БиХ, споразумно су признали кривицу за продужено кривично дјело порезне утаје или преваре из члана 210. КЗ-а БиХ, а све у вези са члановима 29. и 54. истог Закона, за која их терети оптужница Тужилаштва БиХ, па им је Суд БиХ изрекао јединствене казне затвора у трајању од по једну годину, као и споредне - новчане казне и  обавезао их да солидарно надокнаде штету по буџет БиХ у износу од 228.016 КМ.  




ПРЕДЛОЖЕН ПРИТВОР ЗА ОСУМЊИЧЕНОГ У ПРЕДМЕТУ „ГАЛИЋ ЗОРАН И ДР.“

Тужилаштво Босне и Херцеговине упутило је приједлог за одређивање мјере притвора за осумњиченог Црногорац Синишу, рођеног 1980. године у Мостару. Притвор је предложен из разлога описаних у члану 132. став 1. тачке а) и б) ЗКП-а БиХ.

Осумњичени се терети за кривична дјела организирани криминал из члана 250. КЗ-а БиХ, а у вези са кривичним дјелом недозвољен промет акцизних производа из члана 210а. и кријумчарење из члана 214. КЗ-а БиХ.




ОСУМЊИЧЕНИ ЗА ОРГАНИЗОВАНИ КРИМИНАЛ ИЗРУЧЕН ИЗ РЕПУБЛИКЕ ЧЕШКЕ

Тужилаштво Босне и Херцеговине упутило је приједлог за одређивање мјере притвора према осумњиченом Гојку Остојићу, рођен 1977. године у Никшићу, а који је изручен Босни и Херцеговини из Републике Чешке.

Осумњичени је под истрагом у предмету “Бојан Цвијетић и др.”, а терети се за кривична дјела  организирани криминал из члана 250. став 2. Кривичног закона БиХ, у вези са кривичним дјелом неовлаштени промет опојним дрогама из члана 195. став 1. Кривичног закона БиХ.




ОСУМЊИЧЕНИ У ПРЕДМЕТУ „ДРАГАН ГАЈИЋ И ДР.“ ИЗРУЧЕН ИЗ СР ЊЕМАЧКЕ ПРАВОСУЂУ БиХ


Тужилаштво Босне и Херцеговине упутило је приједлог за одређивање мјере притвора према осумњиченом Игору Бушатлији, рођен 1979. године у Травнику, а који је изручен Босни и Херцеговини из СР Њемачке.

Осумњичени је под истрагом у предмету “Драган Гајић и др.”, а терети се за кривично дјело организирани криминал из члана 250. КЗ-а БиХ, а у вези са кривичним дјелом неовлаштени промет опојним дрогама из члана 195. КЗ-а БиХ.



ИЗВРШЕНА ЕКСХУМАЦИЈА НА ПОДРУЧЈУ ИЛИЈАША

На локалитету Жеровање, код Илијаша, окончан је процес ексхумације и потраге за посмртним остацима више лица, те том приликом нису пронађени посмртни остаци жртава.



ИСТРАЖНЕ РАДЊЕ У ПРЕДМЕТУ ПРОТИВ ОРГАНИЗОВАНОГ КРИЈУМЧАРЕЊА МИГРАНАТА


Поступајући по наредбама Суда БиХ и Тужилаштва БиХ, полицијски службеници Државне агенције за истраге и заштиту БиХ – SIPA, заједно са припадницима МУП РС-а а уз подршку ЕВРОПОЛА-а и ИНТЕРПОЛ-а, реализовали су претресе на више адреса, покретних и непокретних ствари и лица која се сумњиче да су чланови групе за организовани криминал, укључени у организовано кријумчарење миграната из БиХ у Републику Хрватску и даље за земље ЕУ.


Осумњиченима се у предмету Тужилаштва БиХ на терет ставља извршење кривичног дјела организирани криминал из члана 250. у вези са кривичним дјелима кријумчарење лица из члана 189. и организовање групе или удружења за извршење кривичног дјела ’кријумчарење миграната’ из члана 189а. КЗ-а БиХ.








 


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba