Vijesti

PREGLED VAŽNIJIH AKTIVNOSTI ZA TJEDAN OD 15.7. DO 19.7.2024. GODINE

19.07.2024. 13:23

TUŽITELJSTVO BiH DONIJELO OBVEZUJUĆE UPUTSTVO O PRIMJENI SMJERNICA VSTV-a BiH O OBJAVI SUDSKIH I TUŽITELJSKIH ODLUKA, AKATA I INFORMACIJA O PREDMETIMA

PREGLED VAŽNIJIH AKTIVNOSTI ZA TJEDAN OD 15.7. DO 19.7.2024. GODINE


Nakon što je VSTV BiH usvojilo tekst Smjernica za objavljivanje sudskih i tužiteljskih odluka, akata i informacija o predmetima i Uputstva za anonimizaciju, glavni tužitelj je donio Obvezujuće uputstvo o primjeni smjernica.

Ovim uputstvom regulira se proces objave anonimiziranih optužnica i tužiteljskih odluka, kao i dinamika dnevnih i periodičnih medijskih objava kako bi se u cijelosti ispoštivali principi transparentnosti pravosudne institucije, te istodobno zaštitili podatci koji su bitni u cilju rada na tužiteljskim predmetima.

Uputstvo dostupno na linku.



OPTUŽENI ZA POREZNU UTAJU, NAKON SPORAZUMNOG PRIZNANJA KRIVNJE, OSUĐENI NA KAZNU ZATVORA I NOVČANU KAZNU


Optuženi Faruk Smaka (1958) i Armin Pačariz (1989) rođeni u Kaknju, državljani BiH, sporazumno su priznali krivnju za produženo kazneno djelo porezne utaje ili prijevare iz članka 210. KZ-a BiH, a sve u svezi sa člancima 29. i 54. istog Zakona, za koja ih tereti optužnica Tužiteljstva BiH, pa im je Sud BiH  izrekao jedinstvene kazne zatvora u trajanju od po jednu godinu, kao i sporedne - novčane kazne i obvezao ih da solidarno nadoknade štetu po proračun BiH u iznosu od 228.016 KM.  


PREDLOŽEN PRITVOR ZA OSUMNJIČENOG U PREDMETU „GALIĆ ZORAN I DR.“

Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine uputilo je prijedlog za određivanje mjere pritvora za osumnjičenog Crnogorac Sinišu, rođenog 1980. godine u Mostaru. Pritvor je predložen iz razloga opisanih u članku 132. stavak 1. točke a) i b) ZKP-a BiH.

Osumnjičeni se tereti za kaznena djela organizirani kriminal iz članka 250. KZ-a BiH, a u svezi sa kaznenim djelom nedozvoljen promet trošarinskih proizvoda iz članka 210a. i krijumčarenje iz članka 214. KZ-a BiH.

 

OSUMNJIČENI ZA ORGANIZIRANI KRIMINAL IZRUČEN IZ REPUBLIKE ČEŠKE

Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine uputilo je prijedlog za određivanje mjere pritvora prema osumnjičenom Gojku Ostojiću, rođen 1977. godine u Nikšiću, a koji je izručen Bosni i Hercegovini iz Republike Češke.


Osumnjičeni je pod istragom u predmetu “Bojan Cvijetić i dr.”, a tereti se za kaznena djela organizirani kriminal iz članka 250. stavak 2. Kaznenog zakona BiH, u svezi sa kaznenim djelom neovlašteni promet opojnim drogama iz članka 195. stavak 1. Kaznenog zakona BiH.


OSUMNJIČENI U PREDMETU „DRAGAN GAJIĆ I DR.“ IZRUČEN IZ SR NJEMAČKE PRAVOSUĐU BiH

Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine uputilo je prijedlog za određivanje mjere pritvora prema osumnjičenom Igoru Bušatliji, rođen 1979. godine u Travniku, a koji je izručen Bosni i Hercegovini iz SR Njemačke.
Osumnjičeni je pod istragom u predmetu “Dragan Gajić i dr.”, a tereti se za kazneno djelo organizirani kriminal iz članka 250. KZ-a BiH, a u svezi sa kaznenim djelom neovlašteni promet opojnim drogama iz članka 195. KZ-a BiH.


 


IZVRŠENA EKSHUMACIJA NA PODRUČJU ILIJAŠA

Na lokalitetu Žerovanje, kod Ilijaša, okončan je proces ekshumacije i potrage za posmrtnim ostatcima više osoba, te tom prigodom nisu pronađeni posmrtni ostatci žrtava.

 

ISTRAŽNE RADNJE U PREDMETU PROTIV ORGANIZIRANOG KRIJUMČARENJA MIGRANATA


Postupajući po naredbama Suda BiH i Tužiteljstva BiH, policijski djelatnici Državne agencije za istrage i zaštitu BiH – SIPA, zajedno sa pripadnicima MUP RS-a a uz potporu EUROPOLA-a i INTERPOL-a, realizirali su pretrese na više adresa, pokretnih i nepokretnih stvari i osoba koje se sumnjiče da su članovi skupine za organizirani kriminal, uključeni u organizirano krijumčarenje migranata iz BiH u Republiku Hrvatsku i dalje za zemlje EU.


Osumnjičenima se u predmetu Tužiteljstva BiH na teret stavlja izvršenje kaznenog djela organizirani kriminal iz članka 250. u svezi sa kaznenim djelima krijumčarenje osoba iz članka 189. i organiziranje grupe ili udruženja za izvršenje kaznenog djela ’krijumčarenje migranata’ iz članka 189a. KZ-a BiH.








 


 Ispiši


www.tuzilastvobih.gov.ba