Vijesti

PREGLED VAŽNIJIH AKTIVNOSTI ZA SEDMICU OD 15.7. DO 19.7.2024. GODINE

19.07.2024. 13:23

TUŽILAŠTVO BiH DONIJELO OBAVEZUJUĆE UPUTSTVO O PRIMJENI SMJERNICA VSTV-a BiH O OBJAVI SUDSKIH I TUŽILAČKIH ODLUKA, AKATA I INFORMACIJA O PREDMETIMA

 

PREGLED VAŽNIJIH AKTIVNOSTI ZA SEDMICU OD 15.7. DO 19.7.2024. GODINE

Nakon što je VSTV BiH usvojilo tekst Smjernica za objavljivanje sudskih i tužilačkih odluka, akata i informacija o predmetima i Uputstva za anonimizaciju, glavni tužilac je donio Obavezujuće uputstvo o primjeni smjernica.

Ovim uputstvom reguliše se proces objave anonimiziranih optužnica i tužilačkih odluka, kao i dinamika dnevnih i periodičnih medijskih objava kako bi se u potpunosti ispoštovali principi transparentnosti pravosudne institucije, te istovremeno zaštitili podaci koji su bitni u cilju rada na tužilačkim predmetima.

Uputstvo dostupno na linku.



OPTUŽENI ZA POREZNU UTAJU, NAKON SPORAZUMNOG PRIZNANJA KRIVICE, OSUĐENI NA KAZNU ZATVORA I NOVČANU KAZNU


Optuženi Faruk Smaka (1958) i Armin Pačariz (1989) rođeni u Kaknju, državljani BiH, sporazumno su priznali krivicu za produženo krivično djelo porezne utaje ili prevare iz člana 210. KZ-a BiH, a sve u vezi sa članovima 29. i 54. istog Zakona, za koja ih tereti optužnica Tužilaštva BiH, pa im je Sud BiH  izrekao jedinstvene kazne zatvora u trajanju od po jednu godinu, kao i sporedne - novčane kazne i  obavezao ih da solidarno nadoknade štetu po budžet BiH u iznosu od 228.016 KM.  




PREDLOŽEN PRITVOR ZA OSUMNJIČENOG U PREDMETU „GALIĆ ZORAN I DR.“


Tužilaštvo Bosne i Hercegovine uputilo je prijedlog za određivanje mjere pritvora za osumnjičenog Crnogorac Sinišu, rođenog 1980. godine u Mostaru. Pritvor je predložen iz razloga opisanih u članu 132. stav 1. tačke a) i b) ZKP-a BiH.

Osumnjičeni se tereti za krivična djela organizirani kriminal iz člana 250. KZ-a BiH, a u vezi sa krivičnim djelom nedozvoljen promet akciznih proizvoda iz člana 210a. i krijumčarenje iz člana 214. KZ-a BiH.




OSUMNJIČENI ZA ORGANIZOVANI KRIMINAL IZRUČEN IZ REPUBLIKE ČEŠKE

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine uputilo je prijedlog za određivanje mjere pritvora prema osumnjičenom Gojku Ostojiću, rođen 1977. godine u Nikšiću, a koji je izručen Bosni i Hercegovini iz Republike Češke.


Osumnjičeni je pod istragom u predmetu “Bojan Cvijetić i dr.”, a tereti se za krivična djela  organizirani kriminal iz člana 250. stav 2. Krivičnog zakona BiH, u vezi sa krivičnim djelom neovlašteni promet opojnim drogama iz člana 195. stav 1. Krivičnog zakona BiH.




OSUMNJIČENI U PREDMETU „DRAGAN GAJIĆ I DR.“ IZRUČEN IZ SR NJEMAČKE PRAVOSUĐU BiH

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine uputilo je prijedlog za određivanje mjere pritvora prema osumnjičenom Igoru Bušatliji, rođen 1979. godine u Travniku, a koji je izručen Bosni i Hercegovini iz SR Njemačke.


Osumnjičeni je pod istragom u predmetu “Dragan Gajić i dr.”, a tereti se za krivično djelo organizirani kriminal iz člana 250. KZ-a BiH, a u vezi sa krivičnim djelom neovlašteni promet opojnim drogama iz člana 195. KZ-a BiH.




IZVRŠENA EKSHUMACIJA NA PODRUČJU ILIJAŠA


Na lokalitetu Žerovanje, kod Ilijaša, okončan je proces ekshumacije i potrage za posmrtnim ostacima više lica, te tom prilikom nisu pronađeni posmrtni ostaci žrtava.



ISTRAŽNE RADNJE U PREDMETU PROTIV ORGANIZOVANOG KRIJUMČARENJA MIGRANATA


Postupajući po naredbama Suda BiH i Tužilaštva BiH, policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu BiH – SIPA, zajedno sa pripadnicima MUP RS-a a uz podršku EUROPOLA-a i INTERPOL-a, realizovali su pretrese na više adresa, pokretnih i nepokretnih stvari i lica koja se sumnjiče da su članovi grupe za organizovani kriminal, uključeni u organizovano krijumčarenje migranata iz BiH u Republiku Hrvatsku i dalje za zemlje EU.


Osumnjičenima se u predmetu Tužilaštva BiH na teret stavlja izvršenje krivičnog djela organizirani kriminal iz člana 250. u vezi sa krivičnim djelima krijumčarenje ljudi iz člana 189. i organizovanje grupe ili udruženja za izvršenje krivičnog djela ’krijumčarenje migranata’ iz člana 189a. KZ-a BiH.





 

 

 

 

 


 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba