Vijesti

POTPISAN PROTOKOL O MEĐUSOBNOJ SARADNJI TUŽILAŠTVA BiH I VRHOVNOG DRŽAVNOG TUŽILAŠTVA CRNE GORE

10.07.2024. 13:24

  U prostorijama Tužilaštva BiH održan je sastanak glavnog tužioca Milanka Kajganića i zvaničnika Tužilaštva BiH sa delegacijom Vrhovnog državnog tužilaštva Crne Gore, u kojoj su bili Milorad Marković, vrhovni državni tužilac, Jelena Đaletić, zamjenica vrhovnog državnog tužioca i Vladimir Novović, glavni specijalni tužilac.
    
 
POTPISAN PROTOKOL O MEĐUSOBNOJ SARADNJI TUŽILAŠTVA BiH I VRHOVNOG DRŽAVNOG TUŽILAŠTVA CRNE GORE

Ovom prilikom potpisan je Protokol o međusobnoj saradnji u borbi protiv svih oblika teškog kriminala.
 
Ovaj protokol će omogućiti tužilaštvima dviju zemalja bržu razmjenu informacija, vršenje potrebnih provjera i druge oblike saradnje u borbi protiv organiziranog kriminala i svih oblika teškog kriminala.
 
S obzirom da Tužilaštvo BiH i Državno tužilaštvo Crne Gore rade na više predmeta u kojima izvršenje krivičnih djela ima oblike prekograničnog i međunarodnog kriminala koji obuhvata osobe sa područja Crne Gore i BiH, ovaj Protokol će omogućiti bržu i direktnu saradnju u predmetima koji, radi efikasnog procesuiranja, zahtijevaju hitnost u djelovanju i postupanju.
 
Glavni tužilac Kajganić je kolegama iz Crne Gore, u kratkom obilasku, predstavio i prostorije i tehničke kapacitete Tužilaštva BiH.
 
Protokol stupa na snagu danom potpisivanja - 10.07.2024. godine.
 
Podršku potpisivanju protokola pružio je projekat EU4FAST.


 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba