Вијести

ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА ЗА КРИВИЧНО ДЈЕЛО ТЕРОРИЗМА

04.07.2024. 10:43

Тужитељка из Одсјека за тероризам Тужилаштва БиХ подигла је оптужницу против:

 

ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА ЗА КРИВИЧНО ДЈЕЛО ТЕРОРИЗМА

- Подгора Едина, рођеног 1973. године у Зеници, држављанина БиХ, налази се у притвору.

 

Оптужени се терети да је 18.4. ове године, с циљем озбиљног застрашивања становништва и озбиљне дестабилизације основних уставних и друштвених структура БиХ, путем друштвених мрежа емитовао видео-снимак у трајању од неколико минута у којем је, уз кориштење хладног оружја, упућивао пријетње нападом на животе и физички интегритет лица, поруке антисемитског садржаја и пријетње нападом на живот лица која је називао “кјафирима” (невјерницима), наводећи да ће извести напад који ће преносити уживо.

 

Након емитовања видео-садржаја који је од корисника друштвених мрежа прегледан више стотина пута, оптужени је лоциран и лишен слободе на подручју Зенице, од стране полицијских службеника SIPA-е БиХ, те је извршен претрес објеката и просторија које је користио.

 

Оптужени се терети да је, у циљу озбиљног застрашивања становништва и озбиљне дестабилизације основних уставних и друштвених структура БиХ, починио терористички чин пријетњом да ће напасти на живот лица који може проузроковати њихову смрт и напасти физички интегритет лица, чиме је починио кривично дјело тероризам из члана 201. став 1. у вези са ставом 5. тачка и), у вези тачака а) и б) Кривичног закона Босне и Херцеговине.

 

Оптужница је прослијеђена на потврђивање Суду БиХ.

 


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba