Vijesti

PODIGNUTA OPTUŽNICA ZA KAZNENO DJELO TERORIZMA

04.07.2024. 10:43

Tužiteljica iz Odsjeka za terorizam Tužiteljstva BiH podigla je optužnicu protiv:

 

PODIGNUTA OPTUŽNICA ZA KAZNENO DJELO TERORIZMA

- Podgora Edina, rođenog 1973. godine u Zenici, državljanina BiH, nalazi se u pritvoru.

 

Optuženi se tereti da je 18.4. ove godine, s ciljem ozbiljnog zastrašivanja pučanstva i ozbiljne destabilizacije temeljnih ustavnih i društvenih struktura BiH, putem društvenih mreža emitirao video-snimak u trajanju od nekoliko minuta u kojem je, uz korištenje hladnog oružja, upućivao prijetnje napadom na živote i tjelesni integritet osoba, poruke antisemitskog sadržaja i prijetnje napadom na život osoba koje je nazivao “kjafirima” (nevjernicima), navodeći da će izvesti napad koji će prenositi uživo.

 

Nakon emitiranja video-sadržaja koji je od korisnika društvenih mreža pregledan više stotina puta, optuženi je lociran i lišen slobode na području Zenice, od strane policijskih djelatnika SIPA-e BiH, te je izvršen pretres objekata i prostorija koje je koristio.

 

Optuženi se tereti da je, u cilju ozbiljnog zastrašivanja pučanstva i ozbiljne destabilizacije temeljnih ustavnih i društvenih struktura BiH, počinio teroristički čin prijetnjom da će napasti na život osoba koji može prouzročiti njihovu smrt i napasti tjelesni integritet osoba, čime je počinio kazneno djelo terorizam iz članka 201. stavak 1. u svezi sa stavkom 5. točka i), u svezi točaka a) i b) Kaznenog zakona Bosne i Hercegovine.

 

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

 


 Ispiši


www.tuzilastvobih.gov.ba