Вијести

ТУЖИЛАШТВО БиХ УЧЕСТВОВАЛО У МЕЂУНАРОДНОЈ АКЦИЈИ ЕВРОПОЛ-а “GLOBAL CHAIN”

25.06.2024. 11:59

Међународна агенција ЕВРОПОЛ објавила је детаље о реализацији глобалне оперативне акције “Global chain”, у којој је учествовало укупно 39 земаља из цијелог свијета у периоду од 03. до 09. јуна 2024. године, усмјереној на активности против сузбијања трговине људима, међународног навођења на проституцију и организованог кријумчарења миграната, а у којој је учествловало Тужилаштво БиХ и  партнерске полицијске агенције.  

 

ТУЖИЛАШТВО БиХ УЧЕСТВОВАЛО У МЕЂУНАРОДНОЈ АКЦИЈИ ЕВРОПОЛ-а “GLOBAL CHAIN”

Главни тужилац Тужилаштва БиХ, на основу позива ЕВРОПОЛ-а,  формирао је предмет  те одредио да акцијом у име Тужилаштва БиХ руководи и координише рад полицијских агенција тужилац из Одсјека за борбу против трговине људима и кријумчарења људи.

 

Током трајања акције под окриљем ЕВРОПОЛ-а, FRONTEX-а и ИНТЕРПОЛ-а Тужилаштво БиХ је координисало активности МУП-а РС Управе за организовани и тешки криминалитет на документовању кривичног дјела међународног навођења на проституцију,  којом приликом су у оквиру наведене међународне акције, дана 06.06.2024. године на подручју града Бања Луке лоцирана два лица, стране држављанке, због сумње да се ради о жртвама међународног врбовања ради сексуалне експлоатације.

 

Подсјећања ради ово је наставак активности Тужилаштва БиХ и МУП РС Управе за организовани и тешки криминал из априла мјесеца ове године, када су пронађене двије стране држављанке и лишена слободе два осумњичена лица због основа сумње да су чланови групе за међународно навођење на проституцију.

 

Тужилаштво Босне и Херцеговине (tuzilastvobih.gov.ba)

 

Више информација о саопштењу ЕВРОПОЛ-а доступно је на линку испод:

https://www.europol.europa.eu/media-press/newsroom/news/human-trafficking-action-week-219-criminals-arrested-and-1-374-victims-identified

 

 

 


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba