Vijesti

TUŽILAŠTVO BiH SUDJELOVALO U MEĐUNARODNOJ AKCIJI EUROPOL-a “GLOBAL CHAIN”

25.06.2024. 11:59

Međunarodna agencija EUROPOL objavila je detalje o realizaciji globalne operativne akcije “Global chain”, u kojoj je sudjelovalo ukupno 39 zemalja iz cijelog svijeta u periodu od 03. do 09. juna 2024. godine, usmjerenoj na aktivnosti protiv suzbijanja trgovine ljudima, međunarodnog navođenja na prostituciju i organizovanog krijumčarenja migranata, a u kojoj je sudjelovalo Tužilaštvo BiH i  partnerske policijske agencije.  

 

TUŽILAŠTVO BiH SUDJELOVALO U MEĐUNARODNOJ AKCIJI EUROPOL-a “GLOBAL CHAIN”

Glavni tužilac Tužilaštva BiH, na osnovu poziva EUROPOL-a,  formirao je predmet  te odredio da akcijom u ime Tužilaštva BiH rukovodi i koordinira rad policijskih agencija tužilac iz Odsjeka za borbu protiv trgovine ljudima i krijumčarenja ljudi.

 

Tokom trajanja akcije pod okriljem EUROPOL-a, FRONTEX-a i INTERPOL-a Tužilaštvo BiH je koordiniralo aktivnosti MUP-a RS Uprave za organizovani i teški kriminalitet na dokumentovanju krivičnog djela međunarodnog navođenja na prostituciju,  kojom prilikom su u okviru navedene međunarodne akcije, dana 06.06.2024. godine na području grada Banja Luke locirane dvije osobe, strane državljanke, zbog sumnje da se radi o žrtvama međunarodnog vrbovanja radi seksualne eksploatacije.

 

Podsjećanja radi ovo je nastavak aktivnosti Tužilaštva BiH i MUP RS Uprave za organizovani i teški kriminal iz aprila mjeseca ove godine, kada su pronađene dvije strane državljanke i lišene slobode dvije osumnjičene osobe zbog osnova sumnje da su članovi grupe za međunarodno navođenje na prostituciju.

 

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine (tuzilastvobih.gov.ba)

 

Više informacija o saopštenju EUROPOL-a dostupno je na linku ispod:

https://www.europol.europa.eu/media-press/newsroom/news/human-trafficking-action-week-219-criminals-arrested-and-1-374-victims-identified

 

 


 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba