Вијести

ДЕЛЕГАЦИЈА ТУЖИЛАШТВА БиХ УЧЕСТВОВАЛА НА РЕГИОНАЛНОМ КОНСУЛТАТИВНОМ ФОРУМУ ПОВОДОМ ЈАЧАЊА ПРАВОСУДНЕ САРАДЊЕ У ЗЕМЉАМА ЗАПАДНОГ БАЛКАНА

07.06.2024. 11:49

Замјеник главног тужиоца Тужилаштва БиХ, Иван Матешић и тужитељка која је контакт-тачка за сарадњу са ЕВРОЏАСТ-ом Сања Љубоје-Ромић, заједно са Мунибом Халиловићем, главним тужиоцем Федералног тужилаштва Федерације БиХ и Жељком Радовић, главним тужиоцем Републичког јавног тужилаштва Републике Српске, учествовали су на првом регионалном Консултативном форуму челника тужилаштава региона које је организовало Врховно државно тужилаштво Црне Горе у Будви, које је било домаћин састанка званичника тужилаштава која се баве борбом против најтежих облика организованог и прекограничног криминала.

 

ДЕЛЕГАЦИЈА ТУЖИЛАШТВА БиХ УЧЕСТВОВАЛА НА РЕГИОНАЛНОМ КОНСУЛТАТИВНОМ ФОРУМУ ПОВОДОМ ЈАЧАЊА ПРАВОСУДНЕ САРАДЊЕ У ЗЕМЉАМА ЗАПАДНОГ БАЛКАНА

Дводневни Консултативни форум организован је у циљу непосредне размјене информација од значаја за превазилажење изазова у пракси у предметима организованог криминала и високе корупције. Скуп је окупио 30 учесника из држава Западног Балкана и Европске агенције за правосудну сарадњу у кривичним стварима (ЕВРОЏАСТ) из Хага.

 

У оквиру Консултативног форума делегација Босне и Херцеговине је размијенила искуства са колегама из земаља Западног Балкана, те су одржани билатерални састанци за предсједником ЕВРОЏАСТа, Ладиславом Хамраном и врховним државним тужиоцем Црне Горе, Милорадом Марковићем.

 

Током састанка са предсједником ЕВРОЏАСТ-а разговарано је о процесу прикључења Босне и Херцеговине овој институцији кроз закључење међународног споразума, гдје је изнова истакнута битност постојања сарадње на међународном нивоу за процесуирање најтежих облика организованог и прекограничног криминала.

 

Тужиоци Тужилаштва БиХ у протеклих неколико година учествовали су у више предмета и међународних операција које је координисао и водио ЕВРОЏАСТ.

 

Консултативном форуму присуствовали су и представници дипломатског кора, тужиоци за везу са ЕВРОЏАСТ-ом, као и Western Balkan Criminal Justice пројектни тим.

 

 

 

 


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba