Vijesti

IZASLANSTVO TUŽITELJSTVA BiH SUDJELOVALO NA REGIONALNOM KONSULTATIVNOM FORUMU POVODOM JAČANJA PRAVOSUDNE SURADNJE U ZEMLJAMA ZAPADNOG BALKANA

07.06.2024. 11:49

Zamjenik glavnog tužitelja Tužiteljstva BiH, Ivan Matešić i tužiteljica koja je kontakt-točka za suradnju sa EUROJUST-om Sanja Ljuboje-Romić, zajedno sa Munibom Halilovićem, glavnim tužiteljem Federalnog tužiteljstva Federacije BiH i Željkom Radović, glavnim tužiteljem Republičkog javnog tužiteljstva Republike Srpske, sudjelovali su na prvom regionalnom Konsultativnom forumu čelnika tužiteljstava regiona koje je organiziralo Vrhovno državno tužilaštvo Crne Gore u Budvi, koje je bilo domaćin sastanka dužnosnika tužiteljstava koja se bave borbom protiv najtežih oblika organiziranog i prekograničnog kriminala.

 

IZASLANSTVO TUŽITELJSTVA BiH SUDJELOVALO NA REGIONALNOM KONSULTATIVNOM FORUMU POVODOM JAČANJA PRAVOSUDNE SURADNJE U ZEMLJAMA ZAPADNOG BALKANA

Dvodnevni Konsultativni forum organiziran je u cilju neposredne razmjene informacija od značaja za prevazilaženje izazova u praksi u predmetima organiziranog kriminala i visoke korupcije. Skup je okupio 30 sudionika iz država Zapadnog Balkana i Europske agencije za pravosudnu suradnju u kaznenim stvarima (EUROJUST) iz Haga.

 

U okviru Konsultativnog foruma izaslanstvo Bosne i Hercegovine je razmijenilo iskustva sa kolegama iz zemalja Zapadnog Balkana, te su održani bilateralni sastanci za predsjednikom EUROJUSTa, Ladislavom Hamranom i vrhovnim državnim tužiteljem Crne Gore, Miloradom Markovićem.

 

Tijekom sastanka sa predsjednikom EUROJUST-a razgovarano je o procesu priključenja Bosne i Hercegovine ovoj instituciji kroz zaključenje međunarodnog sporazuma, gdje je iznova istaknuta bitnost postojanja suradnje na međunarodnoj razini za procesuiranje najtežih oblika organiziranog i prekograničnog kriminala.

 

Tužitelji Tužiteljstva BiH u proteklih nekoliko godina sudjelovali su u više predmeta i međunarodnih operacija koje je koordinirao i vodio EUROJUST.

 

Konsultativnom forumu nazočili su i predstavnici diplomatskog kora, tužitelji za vezu sa EUROJUST-om, kao i Western Balkan Criminal Justice projektni tim.

 

 


 Ispiši


www.tuzilastvobih.gov.ba