Vijesti

DELEGACIJA TUŽILAŠTVA BiH SUDJELOVALA NA REGIONALNOM KONSULTATIVNOM FORUMU POVODOM JAČANJA PRAVOSUDNE SARADNJE U ZEMLJAMA ZAPADNOG BALKANA

07.06.2024. 11:49

Zamjenik glavnog tužioca Tužilaštva BiH, Ivan Matešić i tužiteljica koja je kontakt-tačka za saradnju sa EUROJUST-om Sanja Ljuboje-Romić, zajedno sa Munibom Halilovićem, glavnim tužiocem Federalnog tužilaštva Federacije BiH i Željkom Radović, glavnim tužiocem Republičkog javnog tužilaštva Republike Srpske, sudjelovali su na prvom regionalnom Konsultativnom forumu čelnika tužilaštava regiona koje je organizovalo Vrhovno državno tužilaštvo Crne Gore u Budvi, koje je bilo domaćin sastanka zvaničnika tužilaštava koja se bave borbom protiv najtežih oblika organizovanog i prekograničnog kriminala.

 

DELEGACIJA TUŽILAŠTVA BiH SUDJELOVALA NA REGIONALNOM KONSULTATIVNOM FORUMU POVODOM JAČANJA PRAVOSUDNE SARADNJE U ZEMLJAMA ZAPADNOG BALKANA

Dvodnevni Konsultativni forum organizovan je u cilju neposredne razmjene informacija od značaja za prevazilaženje izazova u praksi u predmetima organizovanog kriminala i visoke korupcije. Skup je okupio 30 učesnika iz država Zapadnog Balkana i Evropske agencije za pravosudnu saradnju u krivičnim stvarima (EUROJUST) iz Haga.

 

U okviru Konsultativnog foruma delegacija Bosne i Hercegovine je razmijenila iskustva sa kolegama iz zemalja Zapadnog Balkana, te su održani bilateralni sastanci za predsjednikom EUROJUSTa, Ladislavom Hamranom i vrhovnim državnim tužiocem Crne Gore, Miloradom Markovićem.

 

Tokom sastanka sa predsjednikom EUROJUST-a razgovarano je o procesu priključenja Bosne i Hercegovine ovoj instituciji kroz zaključenje međunarodnog sporazuma, gdje je iznova istaknuta bitnost postojanja saradnje na međunarodnom nivou za procesuiranje najtežih oblika organizovanog i prekograničnog kriminala.

 

Tužioci Tužilaštva BiH u proteklih nekoliko godina sudjelovali su u više predmeta i međunarodnih operacija koje je koordinirao i vodio EUROJUST.

 

Konsultativnom forumu prisustvovali su i predstavnici diplomatskog kora, tužioci za vezu sa EUROJUST-om, kao i Western Balkan Criminal Justice projektni tim.

 

 

 


 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba