Vijesti

PRIJEDLOG PRITVORA ZA OSUMNJIČENOG U OKVIRU SKY PREDMETA “PLAZA”

05.06.2024. 14:18

Postupajući tužilac Tužilaštva BiH uputio je prema Sudu BiH prijedlog za određivanje mjere pritvora za osumnjičenog:

 

PRIJEDLOG PRITVORA ZA OSUMNJIČENOG U OKVIRU SKY PREDMETA “PLAZA”

- Bešlagić Murisa, rođenog 1977. godine u Zenici, nastanjenog u Lukavcu, državljanina BiH.

 

Osumnjičeni je pod istragom Tužilaštva BiH u okviru predmeta sa dokazima iz Sky i Anom aplikacija kodnog naziva “Plaza” (Elmedin Karišik i dr.) i osumnjičen je za krivična djela organiziranog kriminala i pranja novca, povezana sa nezakonitim unosom veće količine gotovog novca (najmanje 1,5 miliona eura) iz inostranstva u BiH.

 

Prema prikupljenim dokazima, novac potiče od izvršenja krivičnih djela povezanih sa međunarodnim krijumčarenjem velikih količina narkotika, a nakon unošenja u BiH korišten je za ubacivanje u platni promet putem pravnih osoba – preduzeća, povezanih sa osumnjičenima u ovom predmetu.

 

Pritvor je predložen iz razloga opisanih u članu 132. stav 1. tačke a), b) i c) ZKP-a BiH, odnosno zbog opasnosti od bjekstva osumnjičenog, kao i opasnosti da bi boravkom na slobodi mogao ometati istragu, prikrivati dokaze te vršiti uticaj na svjedoke ili saučesnike, kao i ponoviti krivično djelo ili dovršiti započeto.

 

Nakon upućivanja prijedloga za pritvor, u popodnevnim satima održano je ročište u Sudu BiH na kojem je postupajući tužilac detaljno obrazložio razloge iz prijedloga za određivanje mjere pritvora.

 

 


 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba