Вијести

ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА ПРОТИВ ДРЖАВЉАНА АВГАНИСТАНА ЗБОГ ОРГАНИЗОВАНОГ КРИМИНАЛА, КРИЈУМЧАРЕЊА МИГРАНАТА И ВИШЕ ПОВЕЗАНИХ КРИВИЧНИХ ДЈЕЛА

03.06.2024. 11:47

Тужилац из Одсјека за борбу против трговине људима и илегалних миграција подигао је оптужницу против:

 

ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА ПРОТИВ ДРЖАВЉАНА АВГАНИСТАНА ЗБОГ ОРГАНИЗОВАНОГ КРИМИНАЛА, КРИЈУМЧАРЕЊА МИГРАНАТА И ВИШЕ ПОВЕЗАНИХ КРИВИЧНИХ ДЈЕЛА

- Sadat Afghan (24), рођен у Авганистану, држављанин Авганистана, налази се у притвору

- Mohammad Karim Malang (23), рођен у Авганистану, држављанин Авганистана, налази се у притвору.

 

Оптужени се терете да су, заједно са другим лицима углавном страним држављанима, постали дио организоване криминалне групе, безбједносним и полицијским агенцијама познате као „група BWK“, која је дјеловала на подручју Р Србије и БиХ. Ова група дјеловала је са циљем незаконитог кријумчарења миграната са подручја Србије у Босну и Херцеговину, те даље према Хрватској и земљама ЕУ, а ради остваривања незаконите имовинске користи у великим износима.

 

У оптужници се наводи да су оптужени, након неуспјелог покушаја кријумчарења држављана Ирана у Р Хрватску, пронашли наведене мигранте на подручју Блажуја, у близини прихватног мигрантског центра, те их отели и држали у затварању у неколико напуштених објеката на подручју Блажуја, мучили их и злостављали, наносили им физичке озљеде и све то снимали како би извршили изнуду већег износа новца од њихових породица за њихово пуштање на слободу.

 

Отети и злостављани мигранти су 17.1. ове године пронађени и збринути, након чега су починиоци отмице и злостављања идентификовани и лишени слободе од стране полицијских службеника SIPA-е БиХ.

 

Оптужени се терете да су починили кривична дјела - организовање групе људи или удружења за извршење кривичног дјела ‘кријумчарење миграната’  из члана 189а. став 2. КЗ-а БиХ у вези са кривичним дјелом - кријумчарење лица из члана 189. КЗ-а БиХ, затим кривична дјела - недозвољено држање оружја или експлозивних материја из члана 371. став 1. КЗ-а ФБиХ, отмица из члана 180. КЗ-а ФБиХ, изнуда из члана 295. КЗ-а ФБиХ и лака физичка повреда из члана 173. КЗ-а ФБиХ.

 

Наводе оптужбе тужилаштво ће доказивати позивањем 13 свједока, два стручна вјештака, као и прилагањем око 70 материјалних доказа. У овом предмету остварена је сарадња са Интерполом, SELEC-ом и ЕВРОПОЛОМ, те правосудним и полицијским органима Републике Србије, као и правосуђем Швајцарске Конфедерације.

 

За вријеме провођења акције, извршена је идентификација осумњиченог за кривично дјело убиства, на подручју Бихаћа, који је предат на даље процесуирање МУП-у УСК и КТ Бихаћ.

 

Оптужница је прослијеђена на потврђивање Суду БиХ.

 

Редигована оптужница


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba