Vijesti

PODIGNUTA OPTUŽNICA PROTIV DRŽAVLJANA AFGANISTANA ZBOG ORGANIZIRANOG KRIMINALA, KRIJUMČARENJA MIGRANATA I VIŠE POVEZANIH KAZNENIH DJELA

03.06.2024. 11:47

Tužitelj iz Odsjeka za borbu protiv trgovine ljudima i ilegalnih migracija podigao je optužnicu protiv:

 

PODIGNUTA OPTUŽNICA PROTIV DRŽAVLJANA AFGANISTANA ZBOG ORGANIZIRANOG KRIMINALA, KRIJUMČARENJA MIGRANATA I VIŠE POVEZANIH KAZNENIH DJELA

- Sadat Afghan (24), rođen u Afganistanu, državljanin Afganistana, nalazi se u pritvoru

- Mohammad Karim Malang (23), rođen u Afganistanu, državljanin Afganistana, nalazi se u pritvoru.

 

Optuženi se terete da su, zajedno sa drugim osobama uglavnom stranim državljanima, postali dio organizirane kriminalne skupine, sigurnosnim i policijskim agencijama poznate kao „skupina BWK“, koja je djelovala na području R Srbije i BiH. Ova skupina djelovala je sa ciljem nezakonitog krijumčarenja migranata sa područja Srbije u Bosnu i Hercegovinu, te dalje prema Hrvatskoj i zemljama EU, a radi ostvarivanja nezakonite imovinske koristi u velikim iznosima.

 

U optužnici se navodi da su optuženi, nakon neuspjelog pokušaja krijumčarenja državljana Irana u R Hrvatsku, pronašli navedene migrante na području Blažuja, u blizini prihvatnog migrantskog centra, te ih oteli i držali u zatočenju u nekoliko napuštenih objekata na području Blažuja, mučili ih i zlostavljali, nanosili im tjelesne ozljede i sve to snimali kako bi izvršili iznudu većeg iznosa novca od njihovih obitelji za njihovo puštanje na slobodu.

 

Oteti i zlostavljani migranti su 17.1. ove godine pronađeni i zbrinuti, nakon čega su počinitelji otmice i zlostavljanja identificirani i lišeni slobode od strane policijskih djelatnika SIPA-e BiH.

 

Optuženi se terete da su počinili kaznena djela - organiziranje grupe ljudi ili udruženja za izvršenje kaznenog djela ‘krijumčarenje migranata’ iz članka 189a. stavak 2. KZ-a BiH u svezi sa kaznenim djelom - krijumčarenje osoba iz članka 189. KZ-a BiH, zatim kaznena djela - nedozvoljeno držanje oružja ili eksplozivnih materija iz članka 371. stavak 1. KZ-a FBiH, otmica iz članka 180. KZ-a FBiH, iznuda iz članka 295. KZ-a FBiH i laka tjelesna ozljeda iz članka 173. KZ-a FBiH.

 

Navode optužbe tužiteljstvo će dokazivati pozivanjem 13 svjedoka, dva stručna vještaka, kao i prilaganjem oko 70 materijalnih dokaza. U ovom predmetu ostvarena je suradnja sa Interpolom, SELEC-om i EUROPOLOM, te pravosudnim i policijskim tijelima Republike Srbije, kao i pravosuđem Švicarske Konfederacije.

 

Za vrijeme provođenja akcije, izvršena je identifikacija osumnjičenog za kazneno djelo ubojstva, na području Bihaća, koji je predat na daljnje procesuiranje MUP-u USK i KT Bihać.

 

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

 

Redigovana optužnica 

 


 Ispiši


www.tuzilastvobih.gov.ba