Вијести

ОПТУЖЕНИ ЗА МЕЂУНАРОДНО КРИЈУМЧАРЕЊЕ МИГРАНАТА, НАКОН СПОРАЗУМНОГ ПРИЗНАЊА КРИВИЦЕ, ОСУЂЕНИ НА УКУПНО 4 ГОДИНЕ ЗАТВОРА

28.05.2024. 12:42

У оквиру предмета за кривична дјела кријумчарења лица, оптужени Baban Mohamed Karim (Kareem), рођен 1990. године у Ираку, држављанин Ирака и Onen Ilhan, зв. „Доктор“, рођен 1986. године у Omerli-rep, држављанин Турске, налазе се у притвору, споразумно су признали кривицу за кривична дјела из члана 189. и 189а. КЗ-а БиХ, за која их терети оптужница Тужилаштва БиХ, након чега су у Суду БиХ осуђени на јединствене казне затвора у трајању од по двије године.

 

ОПТУЖЕНИ ЗА МЕЂУНАРОДНО КРИЈУМЧАРЕЊЕ МИГРАНАТА, НАКОН СПОРАЗУМНОГ ПРИЗНАЊА КРИВИЦЕ, ОСУЂЕНИ НА УКУПНО 4 ГОДИНЕ ЗАТВОРА

Предложена казна у складу је са улогом и одговорношћу оптужених у извршењу кривичних дјела, као и са судском праксом и изрицањем пресуда за иста или слична кривична дјела.

 

Оптужени се терете да су се током 2023. године, ради стицања финансијске користи, заједничким дјеловањем и међусобно договореним и повезаним радњама организовано бавили недозвољеним пребацивањем - међународним кријумчарењем људи,  турских држављана међу којима и малољетних лица, и то из  Босне и Херцеговине у Хрватску и друге земље ЕУ.

 

У оквиру споразума изречене су мјере безбједности одузимања предмета и то: од оптуженог Baban Mohamed Karima одузима се новац у износу од 620 евра и 1.180 КМ, мобилни телефони са припадајућим СИМ картицама, као и лаптоп, а од оптуженог Onen Ilhan, одузима се новац у износу од 27.700 евра, као и мобилни телефон са припадајућом СИМ картицом.

 

Потписивањем споразума оптужени су се одрекли права на суђење, као и права на жалбу на пресуду коју им на основу споразума изрекне Суд БиХ.

 

Након разматрања споразума, исти су прихваћени од стране Суда те су оптуженима изречене наведене казне.

 

 


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba