Vijesti

OPTUŽENI ZA MEĐUNARODNO KRIJUMČARENJE MIGRANATA, NAKON SPORAZUMNOG PRIZNANJA KRIVNJE, OSUĐENI NA UKUPNO 4 GODINE ZATVORA

28.05.2024. 12:42

U okviru predmeta za kaznena djela krijumčarenja osoba, optuženi Baban Mohamed Karim (Kareem), rođen 1990. godine u Iraku, državljanin Iraka i Onen Ilhan, zv. „Doktor“, rođen 1986. godine u Omerli-rep, državljanin Turske, nalaze se u pritvoru, sporazumno su priznali krivnju za kaznena djela iz članka 189. i 189a. KZ-a BiH, za koja ih tereti optužnica Tužiteljstva BiH, nakon čega su u Sudu BiH osuđeni na jedinstvene kazne zatvora u trajanju od po dvije godine.

 

OPTUŽENI ZA MEĐUNARODNO KRIJUMČARENJE MIGRANATA, NAKON SPORAZUMNOG PRIZNANJA KRIVNJE, OSUĐENI NA UKUPNO 4 GODINE ZATVORA

Predložena kazna sukladna je ulozi i odgovornosti optuženih u izvršenju kaznenih djela, kao i sa sudskom praksom i izricanjem presuda za ista ili slična kaznena djela.

 

Optuženi se terete da su se tijekom 2023. godine, radi stjecanja financijske koristi, zajedničkim djelovanjem i međusobno dogovorenim i povezanim radnjama organizirano bavili nedozvoljenim prebacivanjem - međunarodnim krijumčarenjem ljudi, turskih državljana među kojima i malodobnih osoba, i to iz  Bosne i Hercegovine u Hrvatsku i druge zemlje EU.

 

U okviru sporazuma izrečene su mjere sigurnosti oduzimanja predmeta i to: od optuženog Baban Mohamed Karima oduzima se novac u iznosu od 620 eura i 1.180 KM, mobilni telefoni sa pripadajućim SIM karticama, kao i laptop, a od optuženog Onen Ilhan oduzima se novac u iznosu od 27.700 eura, kao i mobilni telefon sa pripadajućom SIM karticom.

 

Potpisivanjem sporazuma optuženi su se odrekli prava na suđenje, kao i prava na žalbu na presudu koju im na temelju sporazuma izrekne Sud BiH.

 

Nakon razmatranja sporazuma, isti su prihvaćeni od strane Suda te su optuženima izrečene navedene kazne.

 

 

 

 

 


 Ispiši


www.tuzilastvobih.gov.ba