Vijesti

DRŽAVLJANIN LITVANIJE SPORAZUMNO PRIZNAO KRIVICU ZA KRIJUMČARENJE MIGRANATA

22.05.2024. 10:13

Predložena je zatvorska kazna u trajanju od 1 godine zatvora, kao i oduzimanje nezakonite imovinske koristi.

 

DRŽAVLJANIN LITVANIJE SPORAZUMNO PRIZNAO KRIVICU ZA KRIJUMČARENJE MIGRANATA

Optuženi Savulis Vladas, rođen 1984. godine u Litvaniji, državljanin Litvanije, u prisustvu advokata i ovlaštenog sudskog tumača, sporazumno je priznao krivnicu za krivično djelo krijumčarenje ljudi iz člana 189. Krivičnog zakona BiH.

 

S obzirom da je optuženi u potpunosti priznao krivično djelo, odnosno da je u teretnom i priključnom motornom vozilu kojim je upravljao krijumčario ilegalne migrante, strane državljane iz Sirije, Bangladeša, Iraka i Irana koji nisu ispunjavali uslove za zakonit ulazak, boravak i izlazak iz Bosne i Hercegovine, za optuženog je predložena kazna zatvora u trajanju od jedne godine.

 

Također, predloženo je i oduzimanje nezakonite imovinske koristi koja je pronađena i oduzeta od optuženog, u iznosu od 500 eura.

 

Predložena kazna u skladu je sa ulogom i odgovornošću optuženog u izvršenju krivičnog djela, kao i sudskom praksom i visinom sankcija koje se izriču za navedena krivična djela.

 

Potpisivanjem sporazumnog priznanja optuženi se odriče prava na suđenje, kao i prava na žalbu na presudu koju mu na osnovu sporazuma izrekne Sud BiH.

 

Ukoliko Sud BiH prihvati sporazum, predmet će biti u potpunosti okončan bez provođenja ročišta, suđenja i sudskog postupka.

 

 

 


 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba