Vijesti

STUDENTI PRAVNOG FAKULTETA U ISTOČNOM SARAJEVU POSJETILI TUŽILAŠTVO BiH

21.05.2024. 15:04

Grupa studenata sa studija Pravnog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu boravila je u posjeti Tužilaštvu Bosne i Hercegovine.

 

 

STUDENTI PRAVNOG FAKULTETA U ISTOČNOM SARAJEVU POSJETILI TUŽILAŠTVO BiH

Učesnike posjete pozdravio je i glavni tužilac Milanko Kajganić koji je studentima poželio dobrodošlicu. Tokom posjete sa studentima su se sastali i razgovarali predstavnici Tužilaštva BiH, među kojima tužiteljica Ivana Petković, rukovodilac Odsjeka za borbu protiv terorizma i nekadašnja studentica ove obrazovne institucije, zatim istražilac iz Odjela za istrage i podršku svjedocima Ervin Klempić, kao i predstavnica Odsjeka za podršku svjedocima Jadranka Popadić-Fereira i predstavnici Odjela za odnose s javnošću Adisa Karačić i Boris Grubešić.

 

Studentima su prezentovane informacije i podaci o radu i rezultatima Tužilaštva BiH u protekle dvije decenije, nadležnost i položaj Tužilaštva BiH u okviru pravosudne zajednice u Bosni i Hercegovini, unutrašnja struktura, kao i odjeli i odsjeci koji djeluju u Tužilaštvu BiH.

 

Takođe, studenti koji se educiraju i pripremaju za zanimanja u pravosuđu mogli su postavljati pitanja o svakodnevnom radu tužilaca i stručnog osoblja, procesu donošenja tužilačkih odluka, saradnji sa partnerskim institucijama i agencijama za provođenje zakona u BiH i inostranstvu i svim drugim pitanjima koji ih zanimaju iz djelokruga rada ove pravosudne institucije.

 

Studentima su tokom posjete predstavljeni i kapaciteti Tužilaštva BiH, zatim su mogli vidjeti kako izgledaju radne prostorije, sale za saslušanja i drugi radni kapaciteti u okviru jedne tužilačke institucije.

 

Tužilaštvo BiH u okviru aktivnosti Komunikacijske strategije, ostvaruje saradnju sa predstavnicima akademske zajednice i studentske populacije iz svih krajeva Bosne i Hercegovine.

 

 

 

 


 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba