Вијести

ДРЖАВЉАНИН ПАКИСТАНА СПОРАЗУМНО ПРИЗНАО КРИВИЦУ ЗА КРИЈУМЧАРЕЊЕ МИГРАНАТА

10.05.2024. 11:42

Затворска казна у трајању од 6 мјесеци због кријумчарења 11 илегалних миграната, који су из Црне Горе прокријумчарени у БиХ.

 

ДРЖАВЉАНИН ПАКИСТАНА СПОРАЗУМНО ПРИЗНАО КРИВИЦУ ЗА КРИЈУМЧАРЕЊЕ МИГРАНАТА

Оптужени Maib Ameer, рођен 1998. године у Пакистану, држављанин Пакистана, налази се у притвору, у присуству адвоката, у потпуности је споразумно признао кривицу за кривично дјело кријумчарење лица из члана 189. КЗ-а БиХ.

 

Он је признао да је 22.04. ове године, по претходном договору и ради стицања незаконите имовинске користи, на подручју Црне Горе преузео 11 илегалних миграната, 10 држављана Сирије и једног држављанина Пакистана, те је супротно одредбама члана 6. Протокола против кријумчарења миграната, копненим, морским и ваздушним путем, којим се допуњује Конвенција УН против транснационалног организованог криминала, те одредбама Закона о граничној контроли и Закона о странцима, извршио кријумчарење миграната који нису испуњавали услове за законит улазак и боравак у БиХ.

 

Након преласка у БиХ, на подручју Чајнича организовао је њихов даљи транспорт према унутрашњости БиХ, у чему је откривен и спријечен од стране полицијских службеника који су их открили у возилу на подручју Чајнича.

 

Предложена казна од 6 мјесеци затвора у складу је са улогом и одговорношћу оптуженог у извршењу кривичног дјела.

 

Потписивањем споразума оптужени се одрекао права на суђење, као и права на жалбу на пресуду коју му на основу споразума изрекне Суд БиХ.

 

Уколико суд прихвати споразум, предмет ће бити у потпуности окончан без провођења судског процеса.

 

 

 


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba