Вијести

ПРЕДЛОЖЕН И ОДРЕЂЕН ПРИТВОР ЗА ОСУМЊИЧЕНОГ ЗА РАТНИ ЗЛОЧИН НА ПОДРУЧЈУ ЗВОРНИКА

07.05.2024. 12:20

Тужилац из Посебног одјела за ратне злочине, након испитивања осумњиченог, упутио је приједлог за одређивање мјере притвора за осумњиченог Чворић Здравка, рођеног 1967. године у Тузли, настањен у Низоземској, држављанин Краљевине Низоземске.

 

 

ПРЕДЛОЖЕН И ОДРЕЂЕН ПРИТВОР ЗА ОСУМЊИЧЕНОГ ЗА РАТНИ ЗЛОЧИН НА ПОДРУЧЈУ ЗВОРНИКА

Притвор је предложен из разлога опасности од бјекства и опасности да би боравком на слободи осумњичени могао ометати истрагу, прикривати доказе те вршити утицај на свједоке или саучеснике, а све у складу са чланом 132. став 1. тачке а) и б) ЗКП-а БиХ.

 

Осумњичени је под истрагом и терети се да је за вријеме рата и оружаног сукоба у БиХ, у својству припадника – резервног полицајца СЈБ Зворник поступао супротно одредбама Женевских конвенција о заштити цивилних лица за вријеме рата. Он се терети да је крајем мјесеца јула 1992. године, док је обављао дужност чувара у затвору у објекту ФК “Дивич” у Зворнику, у којем су били незаконито затворени цивили бошњачке националности са подручја Зворника и околине, наоружан насилно извео оштећену жртву, жену бошњачке националности, над којом је са оружјем и уз пријетњу за живот оштећене починио силовање у оближњем објекту, након чега је наредио оштећеној да се врати у просторије са осталим затвореницима.

 

Осумњичени се терети да је починио кривично дјело - ратни злочин против цивилног становништва из члана 142. КЗ-а СФРЈ.

 

Приједлог притвора упућен је Суду БиХ, након чега је тужилац на судском рочишту детаљно образложио притворске разлоге, те је Суд БиХ одредио притвор осумњиченом.

 


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba