Vijesti

PREDLOŽEN I ODREĐEN PRITVOR ZA OSUMNJIČENOG ZA RATNI ZLOČIN NA PODRUČJU ZVORNIKA

07.05.2024. 12:20

Tužilac iz Posebnog odjela za ratne zločine, nakon ispitivanja osumnjičenog, uputio je prijedlog za određivanje mjere pritvora za osumnjičenog Čvorić Zdravka, rođenog 1967. godine u Tuzli, nastanjen u Nizozemskoj, državljanin Kraljevine Nizozemske.

 

PREDLOŽEN I ODREĐEN PRITVOR ZA OSUMNJIČENOG ZA RATNI ZLOČIN NA PODRUČJU ZVORNIKA

Pritvor je predložen iz razloga opasnosti od bjekstva i opasnosti da bi boravkom na slobodi osumnjičeni mogao ometati istragu, prikrivati dokaze te vršiti uticaj na svjedoke ili saučesnike, a sve u skladu sa članom 132. stav 1. tačke a) i b) ZKP-a BiH.

 

Osumnjičeni je pod istragom i tereti se da je za vrijeme rata i oružanog sukoba u BiH, u svojstvu pripadnika – rezervnog policajca SJB Zvornik postupao suprotno odredbama Ženevskih konvencija o zaštiti civilnih osoba za vrijeme rata. On se tereti da je krajem mjeseca jula 1992. godine, dok je obavljao dužnost čuvara u zatvoru u objektu FK “Divič” u Zvorniku, u kojem su bili nezakonito zatvoreni civili bošnjačke nacionalnosti sa područja Zvornika i okoline, naoružan nasilno izveo oštećenu žrtvu, ženu bošnjačke nacionalnosti, nad kojom je sa oružjem i uz prijetnju za život oštećene počinio silovanje u obližnjem objektu, nakon čega je naredio oštećenoj da se vrati u prostorije sa ostalim zatvorenicima.

 

Osumnjičeni se tereti da je počinio krivično djelo - ratni zločin protiv civilnog stanovništva iz člana 142. KZ-a SFRJ.

 

Prijedlog pritvora upućen je Sudu BiH, nakon čega je tužilac na sudskom ročištu detaljno obrazložio pritvorske razloge, te je Sud BiH odredio pritvor osumnjičenom.

 

 

 


 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba