Вијести

ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА ЗА КРИВИЧНО ДЈЕЛО ИЗАЗИВАЊЕ НАЦИОНАЛНЕ, РАСНЕ И ВЈЕРСКЕ МРЖЊЕ РАЗДОРА И НЕТРПЕЉИВОСТИ

29.04.2024. 12:39

Тужилаштво Босне и Херцеговине подигло је оптужницу против: 

 

ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА ЗА КРИВИЧНО ДЈЕЛО ИЗАЗИВАЊЕ НАЦИОНАЛНЕ, РАСНЕ И ВЈЕРСКЕ МРЖЊЕ РАЗДОРА И НЕТРПЕЉИВОСТИ

-     Војина Павловића, рођеног 1976. године у Братунцу, држављанина Босне и Херцеговине, води се други кривични поступак пред Судом БиХ.

 

Оптужени се терети да је, у периоду мјесеца јуна па до 12. јула 2023. године на подручју Сребренице и Братунца, у вријеме одржавања комеморације 11.07.2023. године и укопа жртава геноцида у општини Сребреница, као предсједник управног одбора Удружења „Источна Алтернатива“ Републике Српске свјесно и вољно одобравао извршење кривичног дјела геноцида, истичући плакате на којима се јавно одобрава и покушава оправдати злочин утврђен правоснажним пресудама МКСЈ-а и Суда БиХ.

 

У оптужници се наводи да је оптужени одобрио и покушао оправдати злочин геноцида организовањем јавног скупа, јавности учинио доступним плакате за одржавање скупа, а потом на самом скупу јавности држао говор којим се одобрава и покушава оправдати злочин геноцида утврђен правоснажним пресудама МКСЈ-а и Суда Босне и Херцеговине, чиме је починио кривично дјело изазивање националне, расне и вјерске мржње, раздора и нетрпељивости из члана 145а. став 3. и став 4. у вези са ставом 3. Кривичног закона Босне и Херцеговине.

 

Оптужница је прослијеђена Суду БиХ на потврђивање, који је исту потврдио.

 


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba