Вијести

ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА ЗА КРИВИЧНА ДЈЕЛА ИЗАЗИВАЊЕ НАЦИОНАЛНЕ, РАСНЕ И ВЈЕРСКЕ МРЖЊЕ, РАЗДОРА И НЕТРПЕЉИВОСТИ И УГРОЖАВАЊЕ БЕЗБЈЕДНОСТИ

25.04.2024. 15:12

Тужитељка Тужилаштва БиХ подигла је оптужницу против:

 

 ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА ЗА КРИВИЧНА ДЈЕЛА ИЗАЗИВАЊЕ НАЦИОНАЛНЕ, РАСНЕ И ВЈЕРСКЕ МРЖЊЕ, РАЗДОРА И НЕТРПЕЉИВОСТИ И УГРОЖАВАЊЕ БЕЗБЈЕДНОСТИ

- Мулахусић Јасмина, рођеног 1976. године, настањен у Луксембургу, држављанина Луксембурга и БиХ.

 

У оптужници се наводи да је оптужени, дјелујући са подручја Великог Војводства Луксембург, у намјери да подстрекне на мржњу усмјерену против групе лица или члана групе у Босни  и Херцеговини, с обзиром на вјероисповијест, поријекло или националну припадност и на тај начин изазове и распирује раздор, националну и вјерску мржњу и нетрпељивост међу конститутивним народима и осталима, у периоду од 2021. до 2023. године, путем најмање четири профила на друштвеним мрежама упућивао, увреде, пријетње, израђивао понижавајуће фото-монтаже и на друге начине, на јавно доступном интернет простору, вријеђао и угрожавао новинаре и медијске раднике, као и друга лица.

 

Прикупљени су докази да је оптужени континуирано објављивао садржаје према лицима на које је циљао креирањем фотомонтажа, те креирањем неистинитих садржаја о лицима о којима пише, са намјером да код њих и чланова њихових породица изазове осјећај угрожености, несигурности и страха, што се и догодило.

 

Током наведеног периода, оптужени је  јавно позивао на отпуштање са радних мјеста у главном граду Босне и Херцеговине и у институцијама БиХ лица хрватске и српске националности, само по основу њиховог поријекла, националности или вјерског опредјељења, тако што их је доводио у везу са претходним ратним дешавањима у Босни и Херцеговини, па је дјелујући на овај начин и према Бошњацима који немају погледе на политички живот, нацију и вјеру у складу са његовим радикалним схватањима, вријеђао на вјерској и националној основи, сврставајући их као припаднике других конститутивних народа у БиХ, називајући их издајницима и невјерницима, јавно позивајући своје бројне сљедбенике на друштвеним мрежама да их казне, остављајући коментаре изразито увредљивог и пријетећег садржаја у односу на таргетирана лица.

 

Оптужени се терети да је починио кривична дјела - изазивање националне, расне и вјерске мржње, раздора и нетрпељивости из члана 145а. став 2. КЗ-а БиХ, као и кривично дјело угрожавање безбједности из члана 183. став 1. КЗ-а Ф БиХ.

 

Наводе оптужнице тужилаштво ће доказивати позивањем 9 свједока, једног вјештака те прилагањем више десетина материјалних доказа, укључујући и доказе добијене путем међународне правне помоћи из других земаља.

 

Оптужница је прослијеђена на потврђивање Суду БиХ.

 

 

 


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba