Вијести

ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА ПРОТИВ ДРЖАВЉАНИНА БЈЕЛОРУСИЈЕ ЗБОГ КРИЈУМЧАРЕЊА МИГРАНАТА

16.04.2024. 11:53

Тужитељка из Одсјека за борбу против трговине људима и илегалних миграција подигла је оптужницу против:

 

ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА ПРОТИВ ДРЖАВЉАНИНА БЈЕЛОРУСИЈЕ ЗБОГ КРИЈУМЧАРЕЊА МИГРАНАТА

- Dzmitry Trembach, рођен 1979. године, држављанин Бјелорусије, налази се у притвору.

 

Оптужени се терети да је, почетком 2024. године, ради стицања противправне имовинске користи а по претходном договору са лицима афро-азијског поријекла која нису испуњавала услове за путовање и боравак у земљама ЕУ, извршио кријумчарење и нелегално пребацивање 26 миграната, држављана Турске и Сирије који су за кријумчарење плаћали различите износе у распону до 3500-5000 евра.

 

Кријумчарење је почињено теретним моторним возилом са приколицом, којим је управљао оптужени, на релацији од БиХ према Пољској, након што је у околини Сарајева оптужени омогућио групи од 26 миграната, међу којима је било и жена, дјеце и малољетних лица, да се укрцају и сакрију међу теретом.

 

Кријумчарење су на граници БиХ и Р Хрватске открили и спријечили полицијски службеници Граничне полиције БиХ ГП Брод, који су у камиону открили мигранте који нису испуњавали услове за путовање и боравак у Р Хрватској и ЕУ, што је супротно члану 6. Протокола против кријумчарења миграната копненим, морским и ваздушним путем којим се допуњује Конвенција УН против транснационалног организованог криминала, као и одредбама Закона о граничној контроли иЗакона о странцима.

 

Оптужени се терети да је, ради прибављања противправне имовинске користи у њему познатом износу, покушао преко државне границе недозвољено превести више миграната, међу којима и лица која нису навршила 18 година живота, и при том остварио противправну имовинску корист, чиме је починио кривично дјело - кријумчарење лица из члана 189. КЗ-а БиХ.

 

Оптужница је прослијеђена на потврђивање Суду БиХ, који је исту и потврдио.

 

 

 

 


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba