Vijesti

PREDLOŽEN PRITVOR ZA OSUMNJIČENOG ZA KAZNENO DJELO TERORIZMA

15.04.2024. 12:50

Postupajući u okviru tužiteljske dežure 24/7, dežurni tužitelj Tužiteljstva BiH uputio je prema Sudu BiH prijedlog za određivanje mjere pritvora za osumnjičenog:

 

PREDLOŽEN PRITVOR ZA OSUMNJIČENOG ZA KAZNENO DJELO TERORIZMA

- Bajrektarević Simbada, rođenog 1987. godine u Velikoj Kladuši, gdje je i nastanjen, državljanina BiH, višestruko osuđivanog.

 

Protiv osumnjičenog je podneseno izvješće Državne agencije za istrage i zaštitu-SIPA, a osumnjičen je da je nekoliko dana prije obilježavanja vjerskog blagdana Bajrama, dana 7.4.2024. godine, na društvenoj mreži

postavio javnu poruku kojom prijeti široj populaciji pučanstva nazivajući ih “nevjernicima”, “mnogobošcima” i sl., počinjenjem terorističkog napada na živote osoba, koja je objavljena uz njegovu fotografiju u maskirnim hlačama i sa automatskim oružjem, nožem i crnom zastavom sa arapskim slovima i na taj način postala dostupna korisnicima interneta i društvenih mreža.

 

Osumnjičeni je nakon objave identificiran, lociran i lišen slobode, a od njega su oduzeti predmeti i sredstva koji će biti korišteni kao dokaz u postupku.

 

Osumnjičeni je pod istragom zbog kaznenog djela terorizma iz članka 201. Kaznenog zakona BiH.

 

Mjera pritvora predložena je iz razloga opisanih u članku 132. stavak 1. točke b) i c), odnosno opasnosti da bi boravkom na slobodi osumnjičeni mogao ometati istragu, prikrivati dokaze, vršitit utjecaj na svjedoke ili suučesnike, kao i ponoviti kazneno djelo ili dovršiti započeto.

 

Na ročištu povodom prijedloga za pritvor postupajući tužitelj je detaljno obrazložio pritvorske razloge, nakon čega je Sud BiH osumnjičenom odredio pritvor.

 

 


 Ispiši


www.tuzilastvobih.gov.ba