Vijesti

PRIJEDLOG PRITVORA ZA TROJICU OSUMNJIČENIH ZA ORGANIZIRANI KRIMINAL

08.04.2024. 10:47

Postupajuća tužiteljica, nakon ispitivanja osumnjičenih, uputila je prem Sudu BiH prijedlog za određivanje privora za osumnjičene u akciji kodnog naziva “Paravan”:

 

PRIJEDLOG PRITVORA ZA TROJICU OSUMNJIČENIH ZA ORGANIZIRANI KRIMINAL

1.     Šagolj Zdravka zv. “Piske”, rođenog 1956. godine u mjestu Kostajnica, općina Konjic, nastanjen u Mostaru

2.     Alikadić Harisa, rođenog 1967. godine u Sarajevu, nastanjen u Konjicu

3.     Dodig Nedjeljka, rođenog 1977. godine u Čitluku, nastanjen u Međugorju

 

Osumnjičeni su lišeni slobode u akciji Državne agencije za istrage i zaštitu-SIPA, a pod nadzorom postupajuće tužiteljice.

 

Pod istragom su i terete se za organizirani kriminal, povezan sa krijumčarenjem opojne droge “kokain”, kao i krijumčarenjem oružja, eksploziva i vojne opreme.

 

Prigodom akcije zaplijenjena je količina od oko 1 kilograma opojne droge “kokain”, kao i određena količina automatskog oružja, pištolja i streljiva. Prikupljeni su dokazi da su osumnjičeni, u više navrata, realizirali krijumčarenje i prodaju opojne droge “kokain”, kao i oružja, čija nabava, promet i držanje građanima nikako nije dozvoljeno.

 

Prigodom pretresa prostorija koje koristi prvoosumnjičeni, pronađena su i oduzeta različita eksplozivna sredstva i oružje, uključujući i granate za ručni bacač.

 

Osumnjičeni su pod istragom za kaznena djela - Organizirani kriminal iz članka 250. stavak2., u  svezi sa kaznenim djelom- Neovlašteni promet opojnim drogama iz članka 195. stavak 1. i kaznenim djelom- Neovlašten promet oružjem, vojnom opremom te proizvodima dvojne uporabe iz članka 193. Kaznenog zakona BiH.

 

Mjera pritvora predložena je iz razloga opisanih u članku 132. stavak 1. točke a), b) i c), odnosno zbog opasnosti od bjekstva, opasnosti da bi boravkom na slobodi osumnjičeni mogli ometati istragu, prikrivati dokaze, te vršiti utjecaj na svjedoke ili suučesnike, kao i ponoviti kazneno djelo ili dovršiti započeto.

 

Postupajuća tužiteljica je, u sudnici na ročištu povodom prijedloga, detaljno obrazložila pritvorske razloge.

 


 Ispiši


www.tuzilastvobih.gov.ba