Vijesti

PRIJEDLOG PRITVORA ZA DRŽAVLJANINA AFGANISTANA OSUMNJIČENOG ZA ORGANIZIRANI KRIMINAL POVEZAN SA NASILNIM KAZNENIM DJELIMA

04.04.2024. 10:57

Tijekom rada na predmetu “ISTOK-SWOT”,  policijski djelatnici SIPA-e su identificirali i lišili slobode osumnjičenog na području Istočnog Sarajeva. U ovom predmetu ranije je provedena operativna akcija i lišena su slobode dvojica osumnjičenih,  koji se već nalaze u pritvoru.

 

 

PRIJEDLOG PRITVORA ZA DRŽAVLJANINA AFGANISTANA OSUMNJIČENOG ZA ORGANIZIRANI KRIMINAL POVEZAN SA NASILNIM KAZNENIM DJELIMA

Nakon ispitivanja osumnjičenog, postupajući tužitelj iz Odsjeka za borbu protiv trgovine ljudima i ilegalnih migracija, prema Sudu BiH uputio je prijedlog za određivanje mjere pritvora za osumnjičenog:

 

- DJAVAD DARWAN,  rođenog 2003. godine u Hundus, Afganistan, državljanina Afganistana.

 

Pritvor je predložen sukladno članku 132. stavak 1. točke a)  ZKP-a BiH, iz razloga opasnosti od bjekstva osumnjičenog koji je strani državljanin, te bi odlaskom iz BiH postao nedostupan Tužiteljstvu BiH i Sudu BiH.

 

Navedeni osumnjičeni je pod istragom Tužiteljstva BiH i partnerskih agencija i institucija za provedbu zakona i tereti se da je kao član organizirane skupine pod nazivom “BWK”, u vremenskom razdoblju od sredine 2023. godine pa do početka 2024. godine, sudjelovao u organiziranju skupine za činjenje kaznenih djela krijumčarenja migranata na području Republike Srbije i Bosne i Hercegovine, te su vršili nezakonit prihvat i krijumčarenje ilegalnih migranata koji bi dolazili u BiH, organizirajući njihov nezakoniti transport prema R Hrvatskoj i državama EU.

 

Također se sumnjiče da su vršili ozbiljno narušavanje sigurnosne situacije u BiH i među migrantskom populacijom, kao i uporabom tjelesne sile i vatrenog oružja izvršili otmicu trojice stranih državljana, u blizini migrantskog kampa u Blažuju, koje su oteli, držali u prinudnom zatočenju u teškim vremenskim uvjetima, te im nanosili tjelesne i psihičke ozljede, povrjeđivali raznim predmetima, pa ih u takvom stanju snimali da bi od njihovih obitelji i bliskih osoba koje se nalaze van BiH iznudili otkup u iznosu od 10.000 eura. Navedeni oštećeni su pronađeni i zbrinuti od strane policije i nadležnih službi, nakon čega su osumnjičeni počinitelji lišeni slobode.

 

U ovom predmetu je ostvarena suradnja sa Švicarskom Konfederacijom, EUROPOL-om i INTERPOL-om, Ministarstvom unutrašnjih poslova Republike Srbije, Obavještajno-sigurnosnom agencijom BiH,  Službom za poslove sa strancima BiH, a pružena je i potpora EU4FAST projekta za unaprjeđenje procesuiranja predmeta krijumčarenja ljudi i trgovine ljudima.

 

Osumnjičeni se tereti za kaznena djela organizirani kriminal u svezi sa kaznenim djelom krijumčarenje osoba iz KZ-a BiH, te kaznenim djelima nedozvoljeno držanje oružja ili eksplozivnih materija, otmica, iznuda, lake tjelesne povrede propisane KZ-om F BiH.

 

Prijedlog za određivanje pritvora upućen je Sudu BiH, gdje je zakazano ročište na kojem će postupajući tužitelj detaljno obrazložiti prijedlog za pritvor.

 

Tužiteljstvo  BiH je u ovom pritvorskom predmetu, sa partnerskim institucijama, intenziviralo istragu te se vrlo brzo očekuje donošenje tužiteljske odluke.

 


 Ispiši


www.tuzilastvobih.gov.ba