Vijesti

PODIGNUTA OPTUŽNICA PROTIV STRANOG DRŽAVLJANINA ZBOG KRIJUMČARENJA ILEGALNIH MIGRANATA

07.03.2024. 12:18

Tužilac Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv:        

 

 

PODIGNUTA OPTUŽNICA PROTIV STRANOG DRŽAVLJANINA ZBOG KRIJUMČARENJA ILEGALNIH MIGRANATA

-     Silvanli Ahmeta, rođenog 1989. godine u Giresunu u Turskoj, državljanina R Turske, nalazi se u pritvoru.

 

Optuženi se tereti da je dana 11. decembra prošle godine, u namjeri sticanja protivpravne imovinske koristi za prevođenje migranata preko državne granice, na području opštine Velika Kladuša, po prethodnom dogovoru sa njemu poznatim licem, izvršio prihvat devet državljana R Turske i Iraka, iako je znao da navedena lica ne ispunjavaju uslove za zakonit prelazak državne granice BiH, a što je suprotno odredbama člana 6. Protokola protiv krijumčarenja migranata, kopnenim, morskim i vazdušnim putem, kojim se dopunjuje Konvencija UN protiv transnacionalnog organizovanog kriminala, kao i Zakonu o graničnoj kontroli.

 

Optuženi je navedene radnje učinio sa namjerom da navedene migrante preveze preko državne granice Bosne i Hercegovine u Republiku Hrvatsku, na koji način je krijumčarenim licima omogućio nezakonit prevoz i boravak u BiH, a navedeni migranti nisu ispunjavali uslove za zakonit boravak u BiH, shodno odredbama Zakona o strancima, sve kako bi za navedenu uslugu naplatio određeni iznos novca.

 

Optuženi se tereti da je počinio krivično djelo krijumčarenje ljudi iz člana 189. stav 1. KZ-a BiH, u vezi sa članom 26. istog Zakona.

 

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH na potvrđivanje.

 

 

 


 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba