Vijesti

PODIGNUTA OPTUŽNICA PROTIV DEVET OSOBA ZBOG ORGANIZIRANOG PREKOGRANIČNOG KRIJUMČARENJA STOKE I TEKSTILNE ROBE

20.02.2024. 12:37

Tužiteljstvo BiH podiglo je optužnicu protiv:

 

PODIGNUTA OPTUŽNICA PROTIV DEVET OSOBA ZBOG ORGANIZIRANOG PREKOGRANIČNOG KRIJUMČARENJA  STOKE I TEKSTILNE ROBE

- Duška Bajića,  rođenog 1982. godine u Zvorniku, državljanina BiH,

- Save Bajića, rođenog 1986. godine u Zvorniku, državljanina BiH,

- Svete Bajića, rođenog 1956. godine u Zvorniku, državljanina BiH, 

- Negoslava Obačkića zvanog  „Beli“, rođenog 1997. godine u Zvorniku, državljanina BiH,

- Darka Obačkića, zvanog „Dalton”, rođenog 1994. godine u Zvorniku, državljanina BiH,

- Nikole Obačkića, rođenog 2001. godine u Zvorniku, državljanina BiH,

- Slobodana Radišića zvanog “Slobo“, rođenog 1973. godine u Bijeljini, državljanina BiH,

- Božidarke Prodanović zvane „Maca“, rođene 1968. godine u Bijeljini, državljanke BiH, i

- Kerima Husičića, rođenog 1980. godine u Banja Luci, državljanina BiH.

 

Optuženi se terete da su, u razdoblju mjeseca srpnja do početka studenog 2020. godine, optuženi Duško Bajić, kao organizator skupine, organizirao, dogovorio, pripremao i sudjelovao u krijumčarenju stoke, zajedno sa drugim pripadnicima skupine, sudjelovao u krijumčarenju stoke čamcem preko rijeke Drine iz Srbije u BiH. Prema navodima optužnice, optuženi su pronalazili i kupovali živu stoku u većim količinama na području R Srbije, koju su do granice između R Srbije i BiH dovozile njima poznate osobe, te se u pojedinim događajima izravno, čamcem preko rijeke Drine bez potrebnog odobrenja, izbjegavajući mjere carinske  i veterinarske kontrole bavili krijumčarenjem stoke, a potom pribavljali fiktivnu dokumentaciju i „ušne markice“ za krijumčarenu stoku od njima poznatih veterinara i veterinarskih stanica.

 

Optuženi su radi daljnje prodaje transportirali stoku u objekte na posjedima u vlasništvu optuženih Save, Duška i Svete Bajića ili izravno krajnjim potrošačima. Na navedeni način, optuženi su sudjelovali u organiziranom krijumčarenju iz Srbije u BiH preko rijeke Drine, najmanje 224 komada žive stoke.

 

Optuženi Duško Bajić se tereti da je, djelujući kao organizator skupine za krijumčarenje robe-tekstila, zajedno sa drugim pripadnicima skupine, izbjegavajući mjere carinske kontrole, bavio ilegalnim prenošenjem tekstilne robe u većim količinama preko državne granice, čamcem preko rijeke Drine iz Srbije u BiH, a potom vršio prebacivanje i transport prokrijumčarene robe na posjede u vlasništvu optuženih Bajića, te dalje krajnjim kupcima vlasnicima trgovinskih radnji na tržnici Arizona, koji su prethodno naručivali krijumčarenu robu.

 

Navedenim radnjama su organizatori i pripadnici skupine pribavili protupravnu imovinsku korist u većem iznosu.

 

Optuženi se terete da su se, izbjegavajući mjere carinske kontrole, bavili prenošenjem robe preko carinske crte,  bez odgovarajućeg odobrenja, izbjegavajući mjere carinske kontrole preko carinske crte prenosili robu čiji je uvoz ili izvoz zabranjen, ograničen ili zahtijeva posebno odobrenje ili dozvolu nadležnog tijela, čime su počinili kazneno djelo udruživanje radi činjenja kaznenih djela iz članka 249. a u svezi sa kaznenim djelom krijumčarenje iz članka 214. KZ-a BiH.

 

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH, koji je istu i potvrdio.

 

 


 Ispiši


www.tuzilastvobih.gov.ba