Vijesti

INFORMACIJA O RJEŠAVANJU PREDMETA RATNIH ZLOČINA

30.01.2024. 15:03

INFORMACIJA ZA JAVNOST

 

INFORMACIJA O RJEŠAVANJU PREDMETA RATNIH ZLOČINA

Period 01.01.2023 – 31.12.2023. godine

 

 

KTRZ - Konkretno krivično djelo i počinilac – ratni zločin

Podignuto optužnica: 17 optužnica protiv 70 lica

Obustava istraga: 13 predmeta protiv 112 lica

Nesprovođenje istrage: 13 predmeta protiv 390 lica

Ustupljeno na krivično postupanje drugom tužilaštvu: 7 predmeta, 15 lica

Ukupno riješeno KTRZ predmeta na kraju izvještajnog perioda: 60 predmeta, 763 lica

Neriješeno KTRZ predmeta na kraju izvještajnog perioda: 247 predmeta, 2658  lica.

 

KTARZ - Neodredivo krivično djelo ili počinilac – ratni zločin, ukupno riješeno: 361 predmet

Nesprovođenje istrage: 177 predmeta

Riješeno na drugi način: 152 predmeta

Prešlo u KTRZ predmet: 5 predmeta

Preneseno na drugo tužilaštvo: 27 predmeta

Neriješeno na kraju izvještajnog perioda: 1038 predmeta

 

KTNRZ - Konkretno krivično djelo s nepoznatim počiniocem – ratni zločin, ukupno riješeno: 93 predmeta

Nesprovođenje istrage: 10 predmeta

Obustava istrage: 3 predmeta

Riješeno na drugi način: 20 predmeta

Prešlo u KTRZ predmet: 2 predmeta

Preneseno na drugo tužilaštvo: 58 predmeta  

Neriješeno na kraju izvještajnog perioda: 244 predmeta

 

Predmeti riješeni putem regionalne saradnje u izvještajnom periodu:

Ukupno 6 predmeta ustupljeno drugom pravosuđu, od toga 1 KTRZ predmet nadležnim organima u Republici Srbiji u fazi istrage, a 5 predmeta nadležnim organima Republike Hrvatske i to dva KTRZ predmeta u fazi optuženja, dva KTRZ predmeta u fazi istrage i jedan KTRZ predmet u fazi prijave.


I dalje nedostupno 338 lica u 113 KTRZ predmeta, od toga 40 lica su lica oznake “A”.

 

Ukupno neriješenih lica “A” u TBiH: 129 lica u 51 KTRZ predmetu. Tužilaštvo BiH je ukupno završilo na različite načine 682 lica oznake “A”, a od tog broja ustupljeno na postupanje drugim tužilaštvima je 337 lica.

 

Ostvarenje strateškog cilja VII Revidirane državne strategije za rad na predmetima ratnih zločina (dalje: Revidirana državna strategija), koje se odnosi na regionalnu saradnju u izvještajnom periodu ogleda se prije svega u sastancima postupajućih tužilaca iz Tužilaštva BiH sa tužiocima iz regije,  sve u cilju postupanja u određenim predmetima ratnih zločina. U septembru 2023. godine je upriličena Regionalna konferencija tužilaca o saradnji i procesuiranju ratnih zločina na kojoj je doneseno niz zaključaka u cilju poboljšanja postupanja u predmetima sa nedostupnim licima, traženju nestalih, pitanja u vezi zaštićenih svjedoka, transparentnosti pravosuđa i sl. U toku 2023. godine o bitnim pitanjima regionalne saradnje kontinuirano je obavještavano Tužilaštvo Međunarodnog rezidualnog mehanizma za međunarodne krivične sudove (dalje: Tužilaštvo MRMKS-a). Tužilaštvo BiH informiše Tužilaštvo MRMKS-a o upućenim zamolnicama za međunarodnu pravnu pomoć i zamolnicama upućenim putem zaključenih protokola u zemlje regije, a po kojim zamolnicama još nije postupljeno. Tužilaštvo BiH dva puta godišnje dostavlja Tužilaštvu MRMKS-a podatke o radu i niz drugih informacija u cilju sastavljanja polugodišnjeg izvještaja Vijeću sigurnosti UN-a. Tužilaštvo MRMKS-a je asistiralo u postupanju u prioritetnim predmetima Odjela I Tužilaštva BiH koji su obavezujućim uputstvom glavnog tužioca Tužilaštva BiH određeni kao prioritetni za rad u 2023. godini, sve u cilju postupanja u složenim predmetima shodno odredbama Revidirane državne strategije. Tužilaštvo MRMKS-a značajno podržava aktivnosti na radu u predmetima ratnih zločina gdje su lica nedostupna organima gonjenja u BiH, a koja lica se nalaze u zemljama regije. Naime, predstavnici MRMKS-a su ponudili da zajedničkim radom dva ureda MRMKS-a i Tužilaštva BiH doprinesu boljim rezultatima rada na prioritetnim KTRZ predmetima za 2023. godinu. U julu i septembru 2023. godine održano je niz sastanaka svih postupajućih tužilaca Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH i više predstavnika Tužilaštva MRMKS-a radi uspostavljanja rada na prioritetnim predmetima ratnih zločina određenih za 2023. godinu.

 

Značajnu podršku u radu Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH dao je i angažman međunarodnog pravnog savjetnika u Posebnom odjelu za ratne zločine Tužilaštva BiH. Glavni tužilac Tužilaštva BiH je podržao odluku tužioca Međunarodnog rezidualnog mehanizma za međunarodne krivične sudove, g. Sergea Brammertza, koji je kao savjetnika u Tužilaštvo BiH predložio g. Douglasa Stringera. Od februara 2023. godine u Tužilaštvu BiH je povremeno boravio međunarodni stručnjak, bivši viši zastupnik Tribunala i bivši tužilac Tribunala Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (u daljem tekstu: MKSJ) i Međunarodnog rezidualnog mehanizma za međunarodne krivične sudove (u daljem tekstu: MRMKS), g. Douglas Stringer. Međunarodni stručnjak je angažovan na pružanju podrške Posebnom odjelu za ratne zločine Tužilaštva BiH, te sagledavanju stanja i poboljšanja organizacije rada u Odjelu I, a sve imajući u vidu rokove predviđene za okončanje rada na predmetima ratnih zločina određene Revidiranom državnom strategijom. Također, g. Stringer je direktno pomagao Tužilaštvu BiH u identifikaciji i pristupu dokazima Tužilaštva MRMKS-a kako bi se dodatno ubrzao rad na istragama i krivičnom gonjenju ratnih zločina.

 

Konferencija glavnih tužilaca Bosne i Hercegovine upriličena je u julu 2023. godine kada je razgovarano o sistemskim aspektima procesuiranja ratnih zločina i ostvarenju strateških ciljeva Revidirane državne strategije i pripadajućih aneksa. Pored Regionalne konferencije održane u septembru 2023. godine gdje su učestvovali svi predstavnci tužilaštava regije, u Hagu u decembru 2023. godine upriličen je sastanak predstavnika Javnog tužilaštva za ratne zločine Republike Srbije, predstavnika Tužilaštva MRMKS-a i Tužilaštva BiH na kojem je bilo riječi o pitanjima u vezi izmjena zaštitnih mjera svjedoka i asistenciji Tužilaštva MRMKS-a u tu svrhu, kako bi sud MRMKS-a prihvatio navedeni zahtjev. Nadalje, razgovaralo se i o predmetima u kojima su evidentirana nedostupna lica, a koja lica se nalaze u zemljama regije, te korištenje EDS baze i JDB baze podataka prilikom postupanja u predmetima ratnih zločina.

 

Aktivnosti preduzete u prioritetnim predmetima određenim za 2023. godinu značajno su doprinijele realizaciji Strateškog cilja I i IV Revidirane državne strategije, pogotovo u smislu ostvarenja cilja da se u složenim prioritetnim predmetima iscrpe sve procesno-pravne mogućnosti usmjerene ka cjelovitom rješavanju krivičnog događaja i podizanju optužnice.

U cilju postupanja po strateškoj mjeri zaštite i podrške žrtvama i svjedocima Revidirane državne strategije u izvještajnom periodu predstavnici Tužilaštva Bosne i Hercegovine i Javnog tužilaštva za ratne zločine Republike Srbije su održali sastanke radi postupanja u predmetu gdje je bila potrebna podrška svjedocima, oštećenima i žrtvama radi njihovog učešća u krivičnom postupku u predmetu ratnih zločina.

 

Tužilaštvo BiH je stavilo na raspolaganje i omogućilo svim tužiocima u Bosni i Hercegovini uvid i pristup podacima sveobuhvatne Centralizovane baze podataka ratnih zločina, te blagovremeno postupa po svim upućenim zahtjevima, čime je realizovan Strateški cilj II Revidirane državne strategije.

 

U cilju realizacije Strateškog cilja III u Posebnom odjelu za ratne zločine u februaru 2023. godine izvršen je pregled složenosti svih KTRZ predmeta s ciljem prioritetnog procesuiranja složenijih predmeta ratnih zločina od strane Tužilaštva BiH, a sve u skladu sa odredbama Revidirane državne strategije. U toku 2023. godine kontinuirano se na polugodišnjem nivou vršilo ažuriranje svih KTRZ predmeta, a sa decembrom 2023. godine prikupili su se svi neophodni podaci za KTARZ i KTNRZ predmete radi lakšeg praćenja rada na navedenim predmetima. O svim otvorenim KTRZ, KTARZ i KTNRZ predmetima i detaljima postupanja u toku 2023. godine, Tužilaštvo BiH je početkom januara 2024. godine obavijestilo Stalnu komisiju za efikasnost i kvalitet tužilaštava Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH (dalje: Stalna komisija VSTV-a BiH) kroz dostavljanje ranije određenih tabelarnih prikaza traženih podataka.

 

Glavni tužilac i rukovodilac Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH redovno su vršili nadzor nad provođenjem odredaba Revidirane državne strategije te po potrebi izvještavali o radu na predmetima ratnih zločina Nadzorni organ za praćenje provođenja Revidirane državne strategije i Stalnu komisiju VSTV-a BiH.

 

Tužilaštvo BiH je, u skladu sa preuzetim obavezama iz Revidirane državne stratregije i Aneksa B, izvršilo neophodne provjere i sačinilo zbirnu ažuriranu informaciju o predmetima u kojima su evidentirana lica sa dodijeljenom oznakom “A” od tužioca Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju („standardnu oznaku ‘A’ – dovoljno dokaza“). U skladu sa zaključcima Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH (dalje: VSTV BiH), informacije o predmetima u kojima su evidentirana lica sa oznakom “A”, Tužilaštvo Bosne i Hercegovine redovno dostavlja Stalnoj komisiji VSTV-a BiH.

U nastavku je tabelarni prikaz statusa lica oznake “A” u entitetskim tužilaštvima i Tužilaštvu Brčko distrikta BiH te Tužilaštvu BiH, zaključno sa mjesecom decembrom 2023. godine.

 

Pregled i tabelu možete pogledati na ovom LINKU.


 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba