Вијести

У АКЦИЈИ SIPA-е И ТУЖИЛАШТВА БиХ ЛИШЕНИ СЛОБОДЕ СТРАНИ ДРЖАВЉАНИ ОСУМЊИЧЕНИ ЗА ОРГАНИЗОВАНИ КРИМИНАЛ И ВИШЕ ДРУГИХ КРИВИЧНИХ ДЈЕЛА

18.01.2024. 14:18

Поступајући под надзором тужиоца из Одсјека за борбу против трговине људима и илегалних миграција, полицијски службеници SIPA-е су на подручју Сарајева лишили слободе четири страна држављанина (Авганистан), осумњичена за организовани криминал и више других кривичних дјела.

 

 У АКЦИЈИ SIPA-е И ТУЖИЛАШТВА БиХ ЛИШЕНИ СЛОБОДЕ СТРАНИ ДРЖАВЉАНИ ОСУМЊИЧЕНИ ЗА ОРГАНИЗОВАНИ КРИМИНАЛ И ВИШЕ ДРУГИХ КРИВИЧНИХ ДЈЕЛА

Осумњичени се терете да су организовали и вршили кријумчарење илегалних миграната на подручју БиХ, као и починили више тешких кривичних дјела  на територији БиХ којима су озбиљно нарушавали безбједносну ситуацију у Босни и Херцеговини.

 

Један од ухапшених осумњичен је за кривично дјело убиства које се десило на подручју Бихаћа крајем прошле године.

 

Осумњичени се терете и за отмицу страних држављана, као и тражење откупа за отета лица, мучење и злостављање отетих лица и наношење физичких озљеда.

 

Наведени осумњичени су под истрагом и терете се за кривична дјела-организирани криминал из члана 250. став 2. КЗ-а БиХ у вези са кривичним дјелом-кријумчарење лица из члана 189. став 1. КЗ-а БиХ, као и  кривична дјела-недозвољено држање оружја или експлозивних материја из члана 371. КЗ-а ФБиХ, отмица из члана 180. КЗ-а ФБиХ, изнуда из члана 295. КЗ-а ФБиХ и лака физичка повреда из члана 173. КЗ-а ФБиХ, а све у вези са чланом 53. КЗ-а БиХ.

 

Након испитивања осумњичених, поступајући тужилац донијеће одлуку о даљем поступању према осумњиченима у погледу приједлога за притвор и друге мјере, као и даљим активностима у истрази.

У истрази и раду на предмету остварена је значајна сарадња са агенцијама за провођење закона из Републике Србије и Швајцарске Конфедерације, као и Европолом и Интерполом.

 

 


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba