Вијести

ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА ЗБОГ КРИЈУМЧАРЕЊА МИГРАНАТА И НАПАДА НА ОВЛАШТЕНА СЛУЖБЕНА ЛИЦА

12.01.2024. 12:32

Тужилац Посебног одјела за организовани криминал, привредни криминал и корупцију Тужилаштва БиХ подигао је оптужницу против:  

 

 

ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА ЗБОГ КРИЈУМЧАРЕЊА МИГРАНАТА И НАПАДА НА ОВЛАШТЕНА СЛУЖБЕНА ЛИЦА

-         ИВАНА СТИПИЋА, званог „Зуза“, рођеног 1984. године у Мостару, раније осуђиваног, држављанина БиХ.

 

Оптужени се терети да је 29.11.2022. године, у намјери стицања противправне имовинске користи, покушао незаконито превести пет миграната, држављана Р Турске, међу којима и малољетна лица које не испуњавају услове за законит прелазак преко државне границе из БиХ у Р Хрватску, а ради њиховог даљег незаконитог пребацивања према земљама ЕУ, те приликом лишења слободе упутио озбиљну пријетњу за безбједност службених лица у вршењу службене радње.

 

Према наводима оптужнице, Стипић је кријумчарена лица превезао својим возилом и илегално повео пјешке, шумским путем, према непосредној близини државне границе са Р Хрватском, гдје је од стране полицијских службеника затечен у извршењу кривичног дјела. Оптужени се приликом откривања оглушио на издате наредбе полицијских службеника Граничне полиције БиХ, те усмјеравањем хладног оружја-ножа упутио озбиљне пријетње службеним лицима у вршењу службене радње да ће их напасти хладним оружјем, након чега је савладан и лишен слободе.

 

Оптужени се терети да је починио кривично дјело кријумчарење лица из члана 189. став 4. у вези са ставом 1., у вези са чланом 26. и кривично дјело напад на службено лице у вршењу послова безбједности, откривању или лишењу слободе починилаца кривичних дјела из члана 241б. став 1. КЗ-а БиХ, све у вези са чланом 53. истог Закона.

 

Оптужница је прослијеђена на потврђивање Суду БиХ.

 

Редигована оптужница 


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba