Vijesti

PODIGNUTA OPTUŽNICA ZA KRIVIČNO DJELO MEĐUNARODNE TRGOVINE LJUDIMA

11.01.2024. 10:52

Tužilac iz Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv:

 

PODIGNUTA OPTUŽNICA ZA KRIVIČNO DJELO MEĐUNARODNE TRGOVINE LJUDIMA

1.   Ahmetović Ahmeta, rođenog 1965. godine u Gradačcu, državljanin BiH, ranije osuđivan

2.   Irine Grapa Pantalita, rođene 1986. godine u Negros Oriental, Filipini,  nastanjena u Gradačacu, državljanka Filipina.

 

Optuženi se terete da su, kao vlasnici i osobe ovlaštene za zastupanje u jednom preduzeću u Gradačcu koje se bavi ugostiteljskom djelatnošću, obmanom i u svrhu iskorištavanja u drugoj državi, putem društvenih mreža vrbovali državljanku Filipina J.A.F. koja je došla u Bosnu i Hercegovinu sa namjerom zaposlenja.

 

Optuženi su oštećenoj, odmah po dolasku, saopštili da ima dug prema njima od više hiljada KM radi organizovanja njenog dolaska u BiH, nakon čega je oštećena  morala raditi na različitim poslovima u restoranu, u teškim radnim uslovima, najmanje 15 sati dnevno, a kada su saznali da žrtva ima namjeru odlaska i daljeg zaposlenja u R Hrvatskoj, žrtvi ograničili kretanje i vršili stalnu kontrolu kako bi spriječili njen odlazak.

 

U optužnici se navodi da optuženi nisu isplaćivali žrtvu u skladu sa dogovorom, da su je držali u stalnom i konstantnom strahu prijeteći joj protjerivanjem iz BiH, te su navedenim radnjama prouzrokovali narušavanje psihičkog i fizičkog zdravlja oštećene koja je uspjela pobjeći u Tuzlu i prijaviti se Službi za poslove sa strancima BiH.

 

Optuženi se terete da su vrbovali žrtvu u svrhu njenog iskorištavanja u državi u kojoj ta osoba nema prebivalište, niti je državljanin iste, čime su počinili krivično djelo - međunarodna trgovina ljudima iz člana 186. stav 1. Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine.

 

Navode optužnice tužilaštvo će dokazivati pozivanjem 10 svjedoka i prilaganjem više od 80 materijalnih dokaza.

 

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

 

Redigovana optužnica


 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba