Вијести

ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА ПРОТИВ ДРЖАВЉАНИНА Р ТУРСКЕ ЗБОГ КРИЈУМЧАРЕЊА МИГРАНАТА

10.01.2024. 13:12

Тужилац Тужилаштва БиХ подигао је оптужницу против оптуженог Sahin Sogutlua, рођеног 1970. године у Besni, Adiyaman, Република Турска, држављанина Републике Турске.

 

ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА ПРОТИВ ДРЖАВЉАНИНА Р ТУРСКЕ ЗБОГ КРИЈУМЧАРЕЊА МИГРАНАТА

Оптужени се терети да је, у намјери прибављања незаконите имовинске користи, покушао недозвољено преко државне границе превести мигранте држављане Р Турске.

 

Према наводима оптужнице, оптужени је дана 13.07.2022. године,  у договору са њему познатим лицем за уговорену новчану накнаду у износу од 600 евра, превезао осам држављана Р Турске из Сарајева на подручје Орашја, са намјером њиховог даљег пребацивања са подручја БиХ, чамцем преко ријеке Дрине на територију Р Хрватске, поступајући на тај начин супротно члану 6. Протокола против кријумчарења миграната копненим, морским и ваздушним путем којим се допуњује Конвенција УН против транснационалног организованог криминала.

 

Оптужени је заједно са кријумчареним лицима затечен и спријечен од стране полицијских службеника МУП-а Посавског кантона, непосредно у близини мјеста гдје су довезени уз ријеку Саву.

 

Оптужени се терети да је починио кривично дјело кријумчарење лицаиз члана 189. став 1. КЗ-а БиХ, у вези са чланом 26. истог Закона.

 

Оптужница је прослијеђена на потврђивање Суду БиХ.

 

Редигована оптужница

 


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba