Vijesti

PODIGNUTA OPTUŽNICA PROTIV 4 OSOBE OPTUŽENE ZA ORGANIZIRANO KRIJUMČARENJE VIŠE OD 180 ILEGALNIH MIGRANATA

22.12.2023. 11:38

Tužiteljica Posebnog odjela za organizirani kriminal, gospodarski kriminal i korupciju, u okviru međunarodne akcije u borbi protiv organiziranih ilegalnih migracija, podigla je optužnicu protiv:

 

PODIGNUTA OPTUŽNICA PROTIV 4 OSOBE OPTUŽENE ZA ORGANIZIRANO KRIJUMČARENJE VIŠE OD 180 ILEGALNIH MIGRANATA

1.     Marković Stojadina, rođenog 1972. godine u Bratuncu gdje je i nastanjen, ranije osuđivan, državljanina BiH i R Srbije,

2.     Mićić Dragana, rođenog 1974. godine u Ljuboviji, Srbija, nastanjen u Bratuncu, ranije osuđivan državljanina BiH i R Srbije,

3.     Simić Miloša, zv. ”Kifla”, rođenog 1992. godine u Beogradu, nastanjen u Bratuncu, ranije osuđivan, državljanin BiH,

4.     Grujčić Vladana, rođenog 1994. godine u Ljuboviji, nastanjen u Bratuncu, državljanin BiH.

 

Optuženi se terete da su, djelujući u okviru organizirane kriminalne skupine koju su sačinjavale osobe sa područja BiH i Srbije, koncem 2019. i početkom 2020. godine, u više navrata, sudjelovali u krijumčarenju skupina ilegalnih migranata sačinjenih najčešće od između 5-15 ilegalnih migranata.

 

Navedene Ilegalne migrante, koji ne ispunjavaju uvjete za zakoniti ulazak i boravak u BiH, niti zemljama EU, pripadnici organizirane skupine su pronalazili na području Srbije, te iz Beograda transportirali autobusnim linijama do granice BiH u okolici Ljubovije, pa nakon toga ilegalno, izvan graničnih prijelaza, krijumčarili na područje Bratunca i teritorij Bosne i Hercegovine, te dalje kroz tranzit u BiH prema zemljama EU i Zapadne Europe.

 

Prema prikupljenim dokazima, optuženi su na ovaj način izvršili krijumčarenje najmanje 180 ilegalnih migranata, te na taj način za sebe i druge osobe ostvarili veliku nezakonitu imovinsku korist.

 

Izvršeno krijumčarenje je protivno članu 6. Protokola protiv krijumčarenja migranata kopnenim, morskim i zračnim putem kojim se dopunjuje Konvencija UN protiv transnacionalnog organiziranog kriminala, kao i odredbama Zakona o graničnoj kontroli BiH.

 

Optuženi se terete da su počinili kazneno djelo organiziranje grupe ljudi ili udruženja za izvršenje kaznenog djela ‘krijumčarenje migranata’ iz članka iz članka 189a. i kazneno djelo krijumčarenje osoba iz članka 189. Kaznenog zakona BiH.

 

U okviru predmeta tužiteljstvo će pozvati svjedoke koji su pripadnici agencija za provedbu zakona BiH i Srbije.

 

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

 

 


 Ispiši


www.tuzilastvobih.gov.ba