Вијести

ПРИЈЕДЛОГ ПРИТВОРА ЗА 4 СТРАНА ДРЖАВЉАНИНА ЛИШЕНА СЛОБОДЕ У АКЦИЈИ SIPA-е И ГРАНИЧНЕ ПОЛИЦИЈЕ БиХ

11.12.2023. 13:09

Након испитивања осумњичених, који су лишени слободе у заједничкој оперативној акцији Државне агенције за истраге и заштиту-SIPA и Граничне полиције БиХ на подручју Доњег Свилаја, гдје је откривен импровизовани мигрантски камп те пронађено оружје и муниција, поступајућа тужитељка упутила је према Суду БиХ приједлог мјере притвора за осумњичене:

 

 ПРИЈЕДЛОГ ПРИТВОРА ЗА 4 СТРАНА ДРЖАВЉАНИНА ЛИШЕНА СЛОБОДЕ У АКЦИЈИ SIPA-е И ГРАНИЧНЕ ПОЛИЦИЈЕ БиХ

1.   Basir Wazirija, рођеног 1992. године у Ningraharu, Авганистан, држављанин Авганистана, раније осуђиван због злоупотреба дрога у Суботици, Србија, уз изречену казну у трајању од шест мјесеци затвора

2.   Nisar Ahmadija, рођеног 2005. године у Кабулу, Авганистан, држављанин Авганистана

3.   Bilal Afghanija, рођеног 2003. године у Qunduzu, Авганистан, држављанин Авганистана

4.   Abdul Qayoom Faqirija, рођеног 1994. године у Jous Janu, Авганистан, држављанин Авганистана

 

Осумњичени су под истрагом због кривичних дјела – удруживање ради чињења кривичних дјела из члана 249. и неовлаштени промет оружјем и војном опремом те производима двојне употребе из члана 193. Кривичног закона Босне и Херцеговине.

 

Према прикупљеним доказима, мигранти су се налазили у импровизованом кампу смјештеном уз непосредну близину државне границе са Републиком Хрватском, у близини МГП Доњи Свилај, општина Оџак, у намјери да наведено ватрено оружје и муницију прокријумчаре у Републику  Хрватску.

 

Тужилаштво БиХ, SIPA, Гранична полиција и партнерске полицијске и безбједносне агенције проводе истражне активности како би се утврдиле све околности боравка наоружаних миграната на подручју уз границу БиХ и Хрватске, јер у досадашњим активностима агенција за провођење закона у БиХ углавном нису евидентирани наоружани припадници мигрантске популације, поготово не у посједу аутоматског наоружања и муниције.

 

Приједлог за одређивање мјере притвора, због опасности од бјекства осумњичених, упућен је према Суду БиХ.

 

 

 

 


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba