Вијести

ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА ПРОТИВ 7 ЛИЦА ЗА КРИВИЧНО ДЈЕЛО ГЕНОЦИДА

04.12.2023. 13:36

Тужиоци из Посебног одјела за ратне злочине подигли су оптужницу којом су обухваћени оптужени:

 

ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА ПРОТИВ 7 ЛИЦА ЗА КРИВИЧНО ДЈЕЛО ГЕНОЦИДА

1.   Вујовић Ратко, зв. “Рара”, рођен 1967. године у Билећи

2.   Влачић Љубомир, зв. ”Буба”, рођен 1957. године у Шековићима

3.   Пепић Витомир, зв. ”Вито”, рођен 1953. године у Кладњу

4.   Огњеновић Милован, рођен 1952. године у Шековићима

5.   Вишковић Горан, зв. “Вјетар”, рођен 1954. године у Власеници

6.   Дупљанин Жељко, зв. “Крњо”, рођен 1975. године у Хан Пијеску

7.   Голијанин Властимир, рођен 1974. године у Хан Пијеску

 

Оптужени се терете да су као команданти и припадници Војне полиције Дринског корпуса Бирчанске бригаде и 10. диверзанског одреда при Главном штабу ВРС, на подручју општина Шековићи и Власеница, у периоду од 15.07. до 23.07.1995. године, учествовали у заробљавању мушкараца и дјечака бошњачке националности који су након пада заштићене зоне УН-а Сребреница покушавали прећи на територију под контролом АРБиХ, њиховом затварању у затвору Сушица и другим објектима, као и везивању и транспорту на три локације гдје је извршено стријељање и убиство, те тијела и посмртни остаци засипани експлозивним направама или помоћу механизације уклањани и укопавани.

 

На наведени начин извршена су стријељања и убиства 20 жртава на локалитету јаме Пола (Хашимова рупа), на локалитету Бишина-долина Крајеви 39 жртава, као и на локалитету Јаровље-Пискавица, укупно 6 жртава међу којима и једна жена. Тијела жртава су пронађена, ексхумирана и идентификована након рата тако да је познат идентитет свих 65 лица убијених на ове три локације.

 

Оптужени се тререте да су свјесно пружили помоћ припадницима удруженог злочиначког подухвата у почињењу геноцида над жртвама бошњачке националности након пада заштићене зоне УН-а Сребреница, чиме су починили кривично дјело геноцида из члана 171. тачка а) и б) Кривичног закона Босне и Херцеговине.

 

Наводе оптужнице тужилаштво ће доказивати позивањем око 130 свједока, међу којима 10 свједока уз мјере заштите, налазима и мишљењима 14 вјештака, међу којима су и међународни експерти, као и прилагањем више стотина материјалних доказа.

 

Оптужница у овом предмету реализована је уз комуникацију и сарадњу са Тужилаштвом при МРМКС-у. Оптужница је прослијеђена на потврђивање Суду БиХ.

 

Редигована оптужница

 


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba