Вијести

ПРИЈЕДЛОГ ПРИТВОРА ЗА ДВОЈИЦУ СТРАНИХ ДРЖАВЉАНА ЗБОГ КРИЈУМЧАРЕЊА МИГРАНАТА

28.11.2023. 10:50

Поступајући тужилац Тужилаштва БиХ упутио је према Суду БиХ приједлог за одређивање мјере притвора за осумњичене:

 

ПРИЈЕДЛОГ ПРИТВОРА ЗА ДВОЈИЦУ СТРАНИХ ДРЖАВЉАНА ЗБОГ КРИЈУМЧАРЕЊА МИГРАНАТА

-     Alawa Omara, рођеног 1999. године у Дамаску, Сирија, држављанина Сирије, настањеног у Аустрији и

 

-     Alsajad Ali Yaseen Al-Helfija, рођеног 1996. године у Багдаду, Ирак, држављанина Ирака, настањеног у Аустрији.

 

Мјера притвора предложена је из разлога описаних у члану 132. став 1. тачка а) и б) ЗКП-а БиХ, односно због опасности од бјекства осумњичених који би одласком из БиХ постали недоступни правосудним органима, те опасности да би боравком на слободи могли ометати истрагу, прикривати доказе те вршити утицај на свједоке или саучеснике.

 

Осумњичени су под истрагом Тужилаштва БиХ и сумњиче се да су 26.11. ове године, у намјери стицања противправне имовинске користи, вршили превоз два лица, држављана Либана  и Либије које су претходно прихватили у Бечу, знајући да превожена лица не испуњавају услове за законит прелазак преко државне границе, нити испуњавају услове за законит улазак и одобрен боравак или пребивалиште у БиХ, при томе омогућавајући им нелегалан прелазак преко државне границе са територије Р Хрватске у БиХ, а потом наставили према граници између БиХ и Црне Горе.

 

Кријумчари и кријумчарена лица откривени су у граничном појасу на подручју Гацка, од стране Граничне полиције БиХ, приликом надзора државне границе и контролом путничког моторног возила BMW, националних ознака Р Аустрије, након чега су лишени слободе и стављени под контролу. Пронађени илегални мигранти предати су припадницима Службе за послове са странцима БиХ на даље поступање.  

 

Они се сумњиче да су починили кривично дјело кријумчарење лица из члана 189. став 1. КЗ-а БиХ,  све у вези са чланом 29. истог Закона.

 

Тужилаштво БиХ и Гранична полиција, заједно са партнерским агенцијама, готово свакодневно предузимају активности у процесуирању кривичних дјела повезаних са илегалним миграцијама у Босни и Херцеговини.

 

 


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba