Вијести

ПОТПИСАН СПОРАЗУМ О САРАДЊИ ТУЖИЛАШТВА БиХ И КАНЦЕЛАРИЈЕ ЕВРОПСКОГ ЈАВНОГ ТУЖИОЦА

21.11.2023. 14:03

У сједишту Канцеларије европског јавног тужиоца у Луксембургу потписан је споразум о сарадњи Уреда главног европског тужиоца и Тужилаштва Босне и Херцеговине, који су потписали главна европска тужитељка EPPO Laura Corduta Kovesi и главни тужилац Тужилаштва БиХ Миланко Кајганић.

 

ПОТПИСАН СПОРАЗУМ О САРАДЊИ ТУЖИЛАШТВА БиХ И КАНЦЕЛАРИЈЕ ЕВРОПСКОГ ЈАВНОГ ТУЖИОЦА

Овај споразум, којим се регулише и омогућава обострана сарадња, омогућиће између осталог формирање заједничких истражних тимова у борби против корупције, организованог и прекограничног криминала.

 

Једна од основних улога Европског јавног тужиоца (EPPO) је заштита финансијског система Европске уније, као и фондова ЕУ, чији је корисник између осталих и Босна и Херцеговина.

 

Потписивање споразума важан је корак у процесу ЕУ интеграција наше земље и резултат је интензивног рада Тужилаштва БиХ на плану међународне сарадње и европских интеграција, као и повезивања са партнерским европским институцијама и агенцијама за провођење закона.

 

Приликом потписивања споразума, главни тужилац Кајганић упознао је главну тужитељку Канцеларије европског јавног тужиоца са напорима и активностима које реализује Тужилаштво БиХ са партнерским полицијским агенцијама и институцијама за провођење закона у борби против корупције и организованог међународног криминала и позвао је гђу Kovesi да, током 2024. године, посјети Босну и Херцеговину и Тужилаштво БиХ.

 

Текст споразума 


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba